onsdag 15 februari 2012

Kärleken till maten

Det är kul att laga mat till Frank, han äter precis allt! Och med en sån god aptit och gärna med goa små ljud när han äter, riktigt njuter. Till frukost får han oftast sån barngröt (för att det är så himla enkelt och där finns allt nyttigt uträknat och klart), pulver som vispas ut i varmt vatten. Till det serveras frukt, bär eller nån smarrig pure. När Clara beställer gröt till frukost vilket händer emellanåt då får även Frank riktigt gröt. Igår med äpple och päronbitar som kokade med och sen mosad banan till och idag med kiwi och mangobitar i. Han slukade i ett nafs!

En mellanmålsfavorit just nu är turkisk yoghurt med goa grejer i både för Clara och Frank. Antingen mixa bär och blanda i yoghurten eller bara skiva ner frukt och blanda i russin som vi gjorde igår. Clara tyckte yoghurten till och med var godare än grädde. Bra betyg eftersom hon är en liten gräddnos som tycker grädde är vansinnigt gott.

Apropå mat, det där med Gnocchi kommer jag göra fler gånger själv. Hur enkelt som helst och som sagt en rätt som är utmärkt bra att ta med barnen på. Rolig och lättarbetad deg att baka fantasifulla gnocchisar med. Nu råkade det vara så att Clara inte var lika förtjust i att äta dessa, hon ville så gärna eftersom hon gjort dem själv men det föll sig inte riktigt i smaken. Frank däremot, han mumsade glatt!

Jag gillar att ha med Clara i köket och blir så glad när vi hittar maträtter där hon kan fixa det mesta. Hon blir själv oerhört stolt och det är ett fint knep att få småfolket att äta bättre. Laxburgare gör jag lite då och då och Clara kan mosa och fixa smeten galant och det är nåt hon gärna äter. Den här varianten är så lätt så lätt, det går toksnabbt och hela familjen smarrar gärna mina burgare.

Laxburgare
4 portionsbitar laxfilé
1/2 krm cayennepeppar
1/2 tsk salt eller antagligen lite mer
rivet skal av 1 lime
1 msk potatismjöl
1/2 dl matyoghurt

Salsa
1 liten burk krossad ananas (227g)
1/2 finhackad rödlök
saften från 1 lime
1 1/2 dl matyoghurt
1/2 krm cayennepeppar
lite salt

Skär lax i små kuber och blanda med allt det andra. Mosa till färs med gaffel. Forma till fyra biffar och stek i smör.

Låt ananasen rinna av i en sil. Blanda med alla de övriga ingredienserna. Klart!

Och till det här kokar jag couscous och styr upp en grönsallad.

Inga kommentarer: