fredag 30 april 2010

06:23 - fredag morgon

Clara: Mamma vakna nu, sluuuta vila!!
Mamma: Men Clara mamma är så trött, hur ska vi göra för att mamma ska bli pigg måntro?
Clara: Koka kaffe!
Mamma: Jaha... Ok, snart kokar mamma kaffe
Clara: Ligg still...
Små små fötter springer fortare än nånsin iväg, skramlar och låter och skyndar tillbaka.
Clara: Clara koka kaffe, Clara baka bullar, mamma inte vila!
Clara har fixat morgonkaffe på sin lilla spis, ställer till med bullbak vid sängkanten och dukar upp för kaffebjudning. Sen drar hon igång med munspelet. Säga vad man vill men det var en effektiv metod för att få upp trötta ögon på en mamma.

tisdag 27 april 2010

Segodego

Jobbar igen... kör rapporter och pysslar med annat mellan körningarna. Petri jobbar också kväll eftersom han varit tvungen att hämta på dagis den senaste tiden. Men efter denna vecka räknar jag med att det blir ändring på mitt jobbande. Om inte så är det dags att jag ser till att det blir ändring.

Och täppt i näsan är jag också, helt bara så där. Hälsade på en snorig nyfödd supersöt Tagen en snabbis under helgen, men han kan väl inte ha smittat känns det som. Jag befarar att det är pollensäsongen som är på G, inte det också känns det som. Jag har ju glömt att ta den där sprutan man brukar få i baken mot pollenbesvär så i år lär det väl bli extra jobbigt.

Blä, nu ska jag jobba vidare, blä igen... Kanske att jag länsar Claras godisgömma innan jag fortsätter, har för mig att där ligger nåt kinderägg och möjligen någon ask med zoo godisar.

söndag 25 april 2010

MMS från mamma...


Isen ligger definitivt kvar hemma i byn, mamma skickade precis bild på vad dem roar sig med där hemma. Skoter och pimpelfiske och idag fångar dem de stora fiskarna ser det ut som. Misstänker att det även är sol och mycket behagligt.

lördag 24 april 2010

Go mat

Brunchen på Edsbacka Bistro idag var som lite annat. Mycket fräsch! Lite annat mot brunchen vi testade på Kvarnen för nån helg sen. Den var i och för sig inte alls så tokig, enda besvikelsen var den utlovade barnhörnan som typ inte existerade. Men på Edsbakca har man ju såklart inte bufféstuket där blir man serverad vi bordet och allt är så fint och prudentligt men framförallt gott. Clara åt som aldrig förr och kunde inte nog många gånger upplysa mig om att det var supergott. "Mammaaaa... gooo mat" två sekunder senare, "Mammaaaa... gooo mat", några tuggor till från jättebauta tallriken sen, "Mammaaaa... gooo mat", lite mjölk, en tugga mat, "Mammaaaa... gooo mat". Hon kunde liksom inte sluta meddela sin euforiska matupplevelse. Dit lär vi svänga förbi fler gånger för lunch, Clara satt som ett ljus och var helnöjd.

fredag 23 april 2010

Innan dagis


Clara har alltid en massa bestyr att fixa med innan dagis, lätt stressande. Imorse lirade hon snajsiga bitar på sin synth och vägrade äta om hon inte fick ägg och samtidigt dansa...

onsdag 21 april 2010

Röda små trollingar

Förfärligt trött. Klockan är tydligen 21:40 och jag har inte kommit igång med kvällsjobbet än. Ruttnar på att min 70% tjänst är ett skämt, funkar mera dåligt. Idag var jag verkligen tvungen att tvätta undan en del av tvättberget som börjar bli ohållbart stort, och röja upp rent allmänt. Jobbet fick snällt vänta. Jag lagade mat till mig och Clara, rödspättagratäng med sötpotatismos, hon tyckte det var skitäckligt. Petri kom hem senare för att äta, han tyckte det var fantastisk gott. Clara har mycket kvar att lära...

Men hon lär sig nya fräna grejer mest hela tiden vårat lilla älsklingsgryn. Nu bubblar det upp långa meningar och vi förstår varandra precis. På dagis var de supernöjd över att Clara lär sig engelska ord så snabbt. Clara verkar förstå en hel del men pratar inte engelska mer än att hon härmar när man säger nåt på engelska. Låter hur coolt som helst!

Hon har lärt sig att åka rutschkana helt på egen hand, jag såg det när jag tjuvkikade ut på dagisgården för ett tag sen. Bara för några veckor sen hade hon problem med att komma upp för stegen själv och när hon åkte var det lätt att hon fick bakvikt och slog i lilla huvudet. Men nu körde hon järnet helt på egen hand och hon var så glad. Studsade som en liten boll på dagisgården och försökte ivrigt tränga sig i kön upp till rutschkanan eller ”pingelkana” som hon själv säger.

Hon har lärt sig att bada i stora badkaret och vågar numera lämna sin lilla badbalja. Hon har lärt sig att till Uppsala kan man åka buss men till Kiruna flyger man, med stooora flygplan. Och flyga är väldigt spännande och roligt på många sätt, man får bl. a. härliga mutor i form av godis, bullar och leksaker. Hon har lärt sig att mamma hämtar på dagis när hon jobbat färdigt, hon kommer efter att alla barnen ätit mellis. Och ofta är hon väldigt ivrig och det enda hon gör efter mellis är att tala om för de andra barnen att "mamma kommer snart, mamma jobbat färdigt snart"

Vidare så har Clara fått sina första par trosor av farmor. Det känns stort och Clara bär dem väldigt gärna och ser oerhört mallig ut. Det är ju fortfarande blöja som gäller men inom en snart framtid är det nog dags att lägga ner blöjbytandet. Nu är hon ju en stor tjej! Idag mallade hon runt med sin söta små trollingar (utan blöja) och blev något förtvivlad när det plötsligt gick över styr. Pink över hela vår koskinnsmatta, jag blev också förtvivlad kan jag säga…

Nä, lite kaffe och en effektiv timme vid datorn sen tänkte jag somna på spikmattan och hoppas på att vakna som ny och fräsch imorgon.

måndag 19 april 2010

Hemma igen

Fjällsemestern var så himla himla bra alltså. Tjejhelg i Ramundberget och vi hade en helt fantastiskt bra helg tycker jag. Preppade bilen i torsdags med GPS, bra musik och trevligt sällskap. Upp till fjälls och åka längdskidor, kolla självaste Northug som var där för att tävla och ta medalj, SPA-dag, utförsåkningsdag, supergod middag, afterski, zacapa och kaffe, slappa, basta, svänga lite på dansbenet. Alla rätt förutom vädret. Det var verkligen inte nödvändigt att snåla på sol just när vi var där, men vi redde oss rätt bra ändå.

onsdag 14 april 2010

Dila drumpbyxor

Drog på ett par lila strumpbyxor och en matchande skarf idag och Clara utbrast i ett ihållande "åååååå, mamma..." hon kände flera gånger på strumporna och sa "de va fiiina dila drumpor mamma åååå!!" När hon sagt det typ åtta gånger frågade jag om hon också ville ha lila strumpor på dagis idag. "nähä mamma, inte dila drumpor" sen tittade hon på mig som om jag var helt galen, skrattade och skakde på huvudet. Hon tyckte nog att det var gräsligt fult men ville inte göra mig ledsen och påtalade om och om igen hur fin jag var, lilla hjärtat ;)


tisdag 13 april 2010

Onödig info...

...men jag kan inte låta bli att undra vem som glömt en mugg där det står "Riksgränsen" på här på kontoret. Jag har i alla fall adopterat den och kaffet blir rätt så mycket godare. Och jag blir glad varje gång jag ser den! (har jobbat för mycket nu känner jag, dags att lägga ner...)

Klinex

”Ursäkta, men du ser ut som en sån som har klinex i handväskan. Skulle jag kunna få låna en? Det rinner så förbaskat i näsan.”

What?! Vad då ser ut som en sån som har Klinex på lager hur som helst, hur ser man ut då? Vet inte riktigt hur jag ska ta det där… Och hade jag haft nån så är väl ”låna” ännu märkligare, inte fasiken vill då jag ha tillbaka en gammal snorig klinex. En tjej som skulle till å kliva på tvärbanan i samma veva som jag och hundra andra, det var hon som frågade. Man undrar ju varför hon valde ut just mig till den typiska klinextypen. Olika typer av grejer har jag allt i väskan, en del mindra nödvändiga än andra men jag tror faktisk aldrig att jag har haft näsdukar. Så jag är inte en sån som har klinex i handväskan om nån undrar. Jag använder mig oftast av den gamla hederliga skidåkarsnytningen, fräser liksom ut det i naturen helt enkelt.

Nu ska jag jobba lite till, pausade för en stund när datorn jobbade åt mig och jag råkade kom att tänka på annat…

söndag 11 april 2010

Kronärtskockor är ett märkligt påfynd

Ye right... min finmiddag som skulle bli den mest fantastiska på länge blev helt otippat den sämsta man kan tänka sig faktiskt. Inte ofta jag misslyckad helt kapitalt. Men det var liksom komedi hela vägen.

Missade Söderhallarna och alla andra jädra saulhallar i hela stan som stängde helt puckat redan 16:00. Handlade på nya stora ICA här nere i centrumet, mycket folk, långa köer och där fanns inte det jag ville ha. Vi kom i alla fall hem med lax, räkor, kronärtskockor, björnbär och lite av varje.

Jag visste inte att jag aldrig kokat till en färsk kronärtskocka med skal tidigare, tydligen har jag använt inlagda eller färdigskalade. Eller så har jag varit full eller nåt. Jag insåg när jag skulle till å koka de små rackarna att jag inte hajade nånting. Vad tar man bort, hur mycket tar man bort, de måste väl skalas ,eller... jo det måste skalas?! Jo... Jag skalade som aldrig förr och kvar blev typ ingenting. Jaha där rök min kronärtskockspuré som skulle bli gudomligt god.

Min honungsglaserade lax piper färdig i samma stund som jag inser att det inte blir nån puré. Helt sur över purén upptäcker jag att allt strulande kring kockorna har gjort att jag glömt förrätten. Åhh! Slänger ihop räkor med lite goda grejor, missar helt vad jag tänkte från början men skit i det, det funkade. Sparrisarna blev irriterande överkokta eftersom jag även glömde dem när jag bara kunde fokusera på vad jag skulle ta mig till med kockorna. Och resultatet av att hyvla parmesanost blev en liten men ändå svidande hyvlingsskada i fingret. Den inlagda rödlöken blev god men borde ha legat in sig minst över natten. När vi väl satte oss till bords orkade jag inte anstränga mig för att hämta vinet så jag svepte ett glas alkoholfri cider.

Efterrätten skulle ha blivit försvinnande goda hjortronmojänger, hjortron fick man givetvis inte tag på nere på ICA, det blev björnbär. Och mojängerna var typ sådär goda, och björnbären var bara sura. Jag var ändå inte sugen efter att vi bråkade med kaffemaskinen alldeles för länge. Och den fick vi inte i gång och jag var osugen på att brygga på vanligt vis, så vi hoppade det. Tur jag var klok och handlade världens största påse med lösgodis. Det blev sedan behållningen med kvällen. Inta soffan, trängas under pläden och goffa sura godisar. Nåja, funkade som tröst.

lördag 10 april 2010

Jag lovar att det blir goda grejer idag!

Nytränad, nyduschad och nyäten, känns mycket bra. Vidare drar vi nog ut på stan för å storshoppa. Clara ska få en massa nytt möblemang till sitt rum som vi inte hunnit inreda än. Men nu tror jag att jag har en plan!

Innan lördagsmys tänkte vi även hinna prova ut Vikingakläder, hitta en möbel där man kan få undan alla fula tillbehör till nya TVn. Borde svänga förbi IKEA väldigt, väldigt snabbt (usch, ja får se hur det blir med det..). Köpa ett par slit-och-släng-stövletter, såna som är bra till allt och funkar på jobbet. Byta Claras vinteroverall på NK, som blev helt missfärgad i första tvätten, strange och mycket irriterande.

Efter att mini lagt sig tänkte vi avnjuta en god middag. Idag blir det nog något utöver det vanliga känner jag. Tre rätter får det bli. Gott vin och finkaffe, ja och nån liten lyxprodukt till kaffet, alltså utöver efterätten såklart. Det betyder att vi måste hinna till Söderhallarna innan de stänger, det blev genast mycket att hinna med.

Jag har varit rödvinssugen i flera dagar och slarvigt nog så drack jag bara vitt vin och en cider på torsdagens AW. After Work på Nordic Light, riktigt bra och framför allt länge sen jag tog mig tid för en AW, så det var vad jag behövde. Igår fick jag faktiskt ett glas vin när vi hamnade på snabbmiddag nere vid Marievik, skulle egentligen handla glass på Vivo men så blev det middag. Dessvärre var det vinet mera boring och maten gav en dåliga vibbar som Petri sa. Ingen höjdare alltså men idag, idag blir det höjdar käk och världens godaste vin. Vet inte vad jag ska koka till i matväg men bra kommer det bli!

tisdag 6 april 2010

Påsktigrar & en liten påskkärring

Hur mycket vi än inte ville att påsken skulle ta slut så är det nu ett faktum. Kuoksu var som vanligt alldeles helt perfekt och vi har haft ett schyrrans påsklov i 10 dagar. Clara har vunnit KM på skidor, klassen damer 2 år. En liten pokal samt en lila häst med rosa man OCH ett påskägg fyllt med godis blev första priset. Clara var nöjd, mamma var JÄTTENÖJD. Tänk att hon nu kan åka skidor, min lilla bebis!

Skoter med pimpelfiske, grilla korv, suovas och koka kokkaffe över öppen eld. Skidor, äta god mat, bastu, en fjälltur till Riksgränsen, fräknar på näsan, rida, elda i öppna spisen, pimpeltävling och njuta. Påsklovet var ungefär som vanligt.

Vi hade så fullt upp att påskkärringarna flög till Blåkulla precis i sista stund. På måndag en timme innan det var dags att åka mot flyget förvandlades Ludde och Agi till små påsktigrar och Clara bemästrade rollen som Easter witch. Kidosarna gjorde sig redo och sen knackade vi på hos grannarna som satt i morgonrock och med håret på skaft. Där bjöd Ludde på skönsång, hela Bumbibjörnarnasången, 4 år och utantill!! (Den är ju hur lång som helst). Agi gjorde ett försök med Bamsesången men trycket blev för hårt så vi kom ingen vart med den. Clara som annars bubblar upp med alla typer av sånger tystnade tvärt och fick tunghäfta. Men det var i alla fall det finaste påskkärringsuppträdandet jag har sett!