lördag 28 december 2013

Tomten

Å så kom tomten! Inte bara en som vanligt. I Kuoksu kryllar det av tomtar, det var fullt ös hela julafton!

Tomtespaning hos grannarna

Julpyssel

Mellan skoter, skidor, skridskor, sparkrace och pulkaåkning så har det pysslats en del inför tomtens ankomst. Clara och Frank styrde upp granen!

Hos grannen ordnades pepparkaksbak och fem små bagare jobbade hårt!

De som lämnat jordelivet fick ett ljus och en tanke.

Mycket bus och skoj med småkusiner och släkt.

Första dagen

Första dagen på jullovet ordnade moffa grillunch ute. Korv, suovas, hembakat bröd och varm choklad. Bästa lunchen!

onsdag 18 december 2013

Mallig

Det här är en mallig kille! "Ta en bild nu mamma och skicka till nån!!" Han hjälpte Clara att göra en fruktsallad, uppgiften var förste skalare. Det är så många grejer som klickar just nu. Plötsligt kan han gurgla, tömma kisset från pottan i toastolen, själv fixa dragkedjan på jackan, och skala mandariner. Och det är så underbart att se lyckan i de små busögonen när man äntligen kan själv!

fredag 13 december 2013

Lucia

Det här var den längsta natten nånsin tyckte Clara när vi klev upp imorse. Hon längtade så innerligt efter luciadagen så hon hade svårt att sova. Efter frukost skyndade vi till dagis. Frank var först ut med sitt lussefirande. Eftersom Petri inte kunde följa med och vi har lite ont om släktingar nära till hands tog jag med Clara som sällis. Frank var osäker på vad kompisen Dyllan skulle vara. Tomte, pepparkaka eller lucia... Han undrade väldigt mycket. Han bestämde i alla fall att han själv skulle vara... Ingenting. Vägrade allt. Jag lurade till det med röda mjukisbyxor och en röd/grå kofta. Sen smugglade jag ner en tomteluva i byxfickan. Tänkte att han kanske ångrar sig när han ser alla barnen som kommer i luciakläder.

Vi fick många fina sånger, saffransmuffins som Frank var med och bakade igår och kaffe.

Efter kaffet lämnade jag Clara. Åkte och tränade, tog en dusch, åt lunch på stående fot, en drickyoghurt och en banan. Sen var det dags för luciatåg nr 2. Clara hade varit så nervös så hon skakade sa fröken. Det gick i alla fall mycket bra och man såg riktigt hur barnen kunde andas igen när allt var över. Petri lyckades komma loss, vi fika mer och sen var firandet över för denna gång.

Nu är det fredagsbastu på gång. Det får Petri ordna med känner jag. Han har knappt sett barnen i veckan. Mycket jobb, julbord och sena kvällar och nätter. Själv ska jag lägga mig raklång i soffan en låååång stund. Sen ska jag fundera ut vad jag ska bjuda på till morgondagens glöggbjudning!

torsdag 12 december 2013

Julhälsningar

Jag gjorde ett försök till att ordna fina bilder för årets julkort.... Vet inte om jag behöver säga det men fotograferingen gick sådär. Tomten vägrade att ha kläder på sig, kunde inte sitta still, lyssnade inte, gjorde allt annat än sammarbeta och blev sen sur. Jag gav upp och bestämde att det inte blir några julkort i år. 


måndag 9 december 2013

Lyckat

Man blir väl snäll av pepparkakor, undra om det gäller när man äter degen också... En av kvällens bagare hade ett hiskeligt humör men baka skulle han. Mini grisar och sniglar bakade han och åt deg så det sprutade. Den lite mer lugna och beskedliga fröken bakade älgar, hjärtan och igelkottar som hon sen dekorerade med glasyr i olika färger, sockerpärlor och strössel.

Pepparkakshuset som de gjorde med faster Petra igår fick sällskap av en sned gran och några andra av kvällens skapelser. Det blev ett lyckat bak!

torsdag 5 december 2013

Adventsfika

I söndags firade vi första advent vid havet med en rejäl adventsfika. Frank gick all in som vanligt!

Bad!!

Det badas en hel del, fattar inte hur de orkar!

måndag 2 december 2013

En skön dag!

Använde precis upp halva flaskan hårspray, på en spindel. Ingen liten spindel ska tilläggas. Alltså jag hatar!! Barnen sover, alla sover så jag kunde ju inte skrika. Det känns bättre om man får göra det, man får liksom ut en del av den där krypande känslan. Nä här fanns inget annat än att bita ihop, samla mod och agera. Det giftigaste jag kom på var hårsprayen. Det funkade. 

Idag har barnen badat. Ingen vidare värme tyvärr så efter lunch roade vi oss med att rida kamel, äta glass och shoppa. En skön dag!



Resenärerna