tisdag 30 juli 2013

Kompisar

Småisarna skrotade runt rätt mycket ute på altanen igår. Även de tyckte att det var lite mysigt med varmt sommarregn. Medan jag syltade och saftade inomhus gjorde de ungefär samma sysslor i sin lek utomhus. Älskar när de lekar fint ihop. Clara bestämmer en lek och styr hur det ska gå till och Frank säger "Oookeej Clara" och gör ungefär som hon säger. Funkar ofta men det spårar ju även lika ofta. Just när det går så där himla bra och är så där himla fint det är då allt är som bäst!

måndag 29 juli 2013

Röda vinbär

Termometern visar + 22 grader, solen har gått ner, klockan närmar sig 23:00. Jag sitter inne men har altandörrarna på vid gavel och hör syrsor spela utanför. Torsbyfjärden ligger helt stilla och en fuktig dimma har dragit in. Badkläderna hänger på tork där ute efter kvällsdoppet. Det hade nästan torkat men så slog daggen till, den kommer alltid bara så där. Plötsligt ligger den bara där och allt som är kvar ute blir blött på nytt.

Det blev en rätt skön kväll efter att ha regnat från och till under dagen. Regnet var välkommet men det lättade inte precis upp. Samma kvava luft låg kvar när regnet drog bort. Strax innan sju var vi tvungna att ta ett litet kvällsdopp, jag, Clara, Frank och Ella och AnnaLovisa som är nere och hälsar på. Efter det en bastu, kvällsfika och en omgång kortspel. Nu sover alla. Det tänkte jag också göra men det tog emot att stänga ute denna härliga kväll. Jag lät altandörrarna stå öppet och satte mig vid datorn istället.

Innan vi fick finbesök idag hann jag fixa gelé, saft och en kolapaj på röda vinbär som vi plockade igår. Clara blev sugen på att baka så hon slängde ihop muffins. Muffins som hon var väldigt stolt över, vi kallar dem "Hemlisar". Inuti hittar man en överraskning, ett litet chokladägg som vi petade ner i varje muffins. De fick sen en rosa glasyr gjord på lime och florsocker. Detta toppades med söta små marshmallows. Man hajar ju att hon var stolt över detta!

Älskar ju det här med att frysa ner klasar av bär för att dekorera med
eller plutta ner i en kall drink!

Smart grej att hälla färdig saft i petflaskor som man sen galant fryser ner!

Muffins i sig är rätt beige men så himla enkelt att ta till när de små
vill vara med. Finurligt sätt att pimpa upp dessa är ju att gömma
nån liten god grej i mitten och klegga på nåt smarrigt på toppen!

lördag 27 juli 2013

Glasskiosken

Vi gick till kiosken för att köpa glass. Clara med sin egen plånbok, fyyyyylld med pengar. Hon gjorde en snabb överföring från min plånbok till hennes. Hon tyckte att det var mer rättvist så. Till Frank lånade hon en av sina plånböcker, den fyllde hon med låtsaspengar. Egentillverkade papperssedlar med blommor och färgglada mönster men även piratmynt i plast. Frank var mycket stolt!

Två rakryggade exalterade små gryn marscherade stolta in i kiosken. Clara gick världsvant fram till glassfrysen, valde den största chokladstruten och gick mot kassan, i förbifarten greppade hon tufft ett paket tuggummi. Hon la upp sina varor på disken som hon endast nådde upp med näsan till, väntade på att kassörskan slog in i kassan och gav sen alla pengar hon hade i plånboken. Väldigt mallig ställde hon sig åt sidan för att se hur det gick för lillebror. Han nådde inte ens upp med näsan så han missade hela kassadisken och gick rakt förbi med sin glass. När han såg att jag betalade blev han givetvis frustrerad. Han tog fram sin plånbok och gav mig en av sina blommiga sedlar. Rätt ska vara rätt liksom! Med en alldeles för stor glass traskade han ut som en mycket lycklig kille!

söndag 21 juli 2013

Middagsplanerar i solstolen

Googlar annanspaj. Låg och halvsov i solstolen och kom på att det väntas nya gäster ikväll. Har en annanas i kylen, jordgubbar, crème fraîche och grädde. Det kan man nog slänga ihop en liten paj på. Kött i marinad, färsk potatis, sallad och nåt att göra sås på. Finnemang, middagen är klar. Då kan jag sola lite till!

Clara har tjatat sönder mig sen hon fick reda på att moster med familj är på väg. Hon undrar exakt hela tiden hur många minuter det tar att köra från Småland och hur många minuter det kan tänkas vara kvar tills de kommer. Och Frank ska pussa å krama på Lovisa säger han.

Vi har haft en strid ström av gäster det senaste veckorna. Och det är inte bara Clara som tokdiggar när  det kommer besök, jag är också rätt glad i det. Faktum är väl att vi hela familjen myser när det är folk i huset.

Igår åkte ett gäng hem och då passade vi på att testa nya båten. En gammal båt men ny för oss. Clara tyckte den var ful och skruttig, jag tyckte den var ball. Det blev en härlig kvällstur in till stan, spanade in Grönalund, Djurgårdskanalen, drack kaffe och käkade glass. Det är förhoppningsvis såna stunder som våra barn tänker på när de tänker på sin barndom!

måndag 15 juli 2013

From och jag för en dag!

Shirehästenkillen From och jag

Morgonpigga turister och vi i Gamla stan
Den "lilla" hoven..


Gryningsritt

Söndag morgon och en och annan trött festprisse passerar Stureplan, på väg hem. Jag passerar också där men till häst. På From, en kaxig shirehäst som gjorde så gott han kunde för att skrämma skiten ur mig. Med en hov stor som en stekpanna dängde han in en redig spark i boxväggen medan jag borstade honom, han gjorde några tappra försök till att bita mig och slängde med sitt enorma huvud. Jag fick inte sadla honom själv, man skulle vara två vid detta ögonblick. Nog lyckades han skrämma mig allt men det är ju det sista man ska visa för en häst, helst en främmande häst som gör allt för att testa en. Det gick bra och jag tror att han var en rätt snäll kille egentligen.

Jag och Lena var med på en gryningsritt som Häståkeriet ordnar under somrarna. Tidigt i gryningen rider man genom stan. Stureplan, Kungsgatan, över Hötorget, Kungsträdgården, förbi Café Opera och vidare genom Gamla stan, Slottsbacken, Riddarholmen och tillbaka mot gärdet. Ritten avslutades med en galopp över Gärdet och sedan frukost vid stallet. Väldigt värt. Rekommenderar jag för de ridsugna!
Det flaggades inte för oss men för Vickan som 
hade födelsedag!

fredag 12 juli 2013

Hallen


Sovrummet


Köket


Recension av Bishops Arms Kiruna

Det blev en Kirunafestival i år igen, inte den bästa men bra nog. Jag och Jennie flög upp med morbror Bosse Bowling och mamma Annica och anlände i lagom tid för att hinna känna av början på festivalen. En torsdagsöl och sen slumra i hotellsäng. Det blev en skön helg, vi sov verkligen inte mycket, utnyttjade tiden till max. Party in på småtimmarna, en burgar på Empes innan läggdags varje kväll, tidig hotellfrukost och festivalmys hela dagarna.

Det sämsta men som sen blev riktigt bra var mupparnas mupp hotell Bishops Arms! Jag hade bokat tre nätter och tågade in för att få vårt rum. Väntade snällt på nyckel men fick beskedet att tyvärr vi har inga rum. Jo men att jag har ju liksom bokat och fått bekräftat att det finns rum. Nä det fanns ändå inget, tack å hej han ville inte snacka nåt mer. Efter många om och men fick jag människan att ringa chefen. Jag hade ju liksom bokat, fått bokningsbekräftelse, bokningsnummer, koder på både mail och sms men nä, han tyckte vi var liiite störiga. Suck...

Tillslut fattar dom i alla fall att be om ursäkt, vi påminner om den usla servicen och att man kanske kan få nåt att dricka medan vi sitter här som spån, bostadslösa, trötta, törstiga och dessutom missat två timmar av festivalen. Två cider kunde han kasta fram och sa att han ordnar en stuga på Ripan för samma pris MEN han bjuder på cidern och taxin till Ripan som ligger en miljard mil utanför stan. Tack men nej tack sa jag. Jag fixade själv rum på Ferrum, betalade inget för cidern och inte heller för rummet på Ferrum + att vi sålde våra festivalbiljetter eftersom biljetter ingår när man bor på Ferrum och dagen efter tågade vi till Bishops för en gratis middag. Slutet gott allting gott. Tack Bishops Arms Kiruna för er dåliga service, det gjorde att vår helg blev väldigt billig! Jag tycker dock synd om alla stackars turister som de kör samma grej med. Skickar dem till Ripan och tar ut samma betalning fast det är billigare att bo på Ripan. Och där sitter turisterna i en läbbig stuga långt utanför stan i ett myggstim och fattar ingenting. Nää skärpning Kiruna!

tisdag 9 juli 2013

Just nu

Vi sitter på altanen, jag och Clara. Skålar i kaffe och svartvinbärssaft. En skål för att sommaren är helt och hållet fantastisk just nu med 32 grader i skuggan! Mommo och Moffa sitter på planet hem, Frank sover och vi bara sitter här och njuter lite, precis just nu!