tisdag 29 januari 2013

Julsstämning

Vi är som bekant inte så snabba på morgonen, det tar sån tiiiiid. Jag är ju svårt morgontrött och råkar barnen sova lite längre nån morgon, då ligger vi risigt till. Igår var det lite stressigt, vi sov onödigt länge och hur jag än stressade på så var jag inte på jobbet förrän 09:30. Det medför såklart att det också blir sena kvällar. Igår kom jag hem lagom till sista kvällsrycket, då det är tokbusigt och glad stämning som oftast övergår i gråt och övertrött Frank.

Jag möttes av Frank i rosa klackaskor, en rosa keps och handväska. Han hade inte tid att ge en kram, gick rakt förbi mig med små klickiga steg, pekade på dörren och sa "Mank gå ut". Han var visst på väg nånstans i sin tjusiga outfit.

Clara rusade ut från sitt rum och flög i min famn. Drog en kort, snabb uppdatering om vad hon gjort på dagis. Slängde fram en teckning av en tiger som hon gjort till mig, frågade om vi skulle baka, spela spel eller ha disco. Jag önskad att först och främst få ta av mig skorna och möjligen äta nåt. Petri hade kockat en god korvstroganoff, jag hoppade riset i sann lchf anda och hackade upp ett gäng grönsaker istället.

Sen blev det disco och lite otippat jultema på discot. Clara och Frank dansade och sjöng och stämningen var på topp fram till att Frank ville dansa i Claras klackaskor. Det ville sig inte och han snubblade runt och blev rasande när han inte fick till det. Plötsligt bryter han ihop och är otröstlig. Dags att varva ner och krama kudden.

Tomtedisco

Liten peppisgubbe bryter ihop en stund

söndag 27 januari 2013

Ännu en helg

En ny vecka närmar sig och vi har många val att göra när det gäller huset. Dörrar, kakel, färger. En trapp, placering av köksö, bastuinredning, bastuaggregat mm. mm. Ja och sen ska man väl hinna jobba och ta hand om familjen. Det blir bra fart även denna vecka!

Veckan som varit avslutades med en fin helg. Clara och Frank hälsade på hos faster Tanja och onkel Philip och vi passade då på att i två timmat rusa in och ut på olika kakelfirmor och samlade på oss all tänkbar inspiration.

Clara fick önska middag och inte helt otippat blev det kycklingspett på thairestaurang och glass till efterrätt. Den perfekta middagen enligt unga fröken Fors. Lördagkvällen avslutades med film och godis och jag syndade igen... Jag försökte vara smart när vi plockade lösgodis och tog bara sorter som Clara gillar men nog kunde jag ju äta även dom när det krisade. Blev toksugen på godis och åt några ur hennes påse. Karaktären är kass!

Annars har det gått rätt bra lchf-livet och jag kan varmt rekommendera Max och deras Low Carb mål. Har till och med hunnit äta två såna mål denna helg. En saftig burgare, utan bröd såklart men med Max goda dressing och krispig sallad. Funkade till och med bra som bakismat efter ett fartfyllt kundevent i torsdags.

Och jag fick faktiskt till 10 km långfärdsskridskor på Velamsund idag. Grattis till mig! Clara ville nu börja åka fort på skridskorna så hon tog med sina hockeyrör och gick ut hårt. Nu tyckte hon att det var färdigt med det här att öva, träna, lära sig. Hon ville åka som man gör på riktigt. Hon gav det 5 minuter. Det blev inte som hon tänkt sig så hon la ner och anslöt till pulkagänget och den hägrande matsäcken.

Efter en skön dag ute drog vi hem och bakade chokladmuffins, ej lchf så jag åt ingen. Kändes bra eftersom jag tidigare råkade äta några chips, det gick liksom inte att stoppa mig. Men muffinsen lät jag bli, ibland överraskar man!

onsdag 23 januari 2013

Fammo

Man ger inte upp, man gör ju inte det. Man gnetar på, man ställer upp, är lojal och arbetsvillig. Och en smula envis. Ja, eller jag är så. Jag kan bli sjukt frustrerad på jobbet när det inte händer nåt, folk snackar så mycket men sen stannar det där, och arbetskollegor eller folk i ens omgivning som inte ställer upp. Man blir galen!

Jag hade en rätt vass farmor. Hon dog innan jag föddes så jag fick aldrig träffa henne. Farfar var nog rätt vass han med men det känns som att fammo verkligen var nåt utöver det vanliga. Julia. Jag har fått hennes namn som andra namn och det gillar jag!

Många säger att jag är envis, det kan nog komma från henne, farmor Julia. Hon blev änka 1952 med tio barn. Som det står i artikel nedan så ägnade hon sig åt timmerrullning, barkning av småvirke, hon högg ved och röjde upp beteshagar till korna bland mycket annat. En cool tantalura som fixade det mesta!

 

tisdag 22 januari 2013

Hus = husdjur, eller?

En liten tur ut till Siggesta gård under helgen. Vi åt brunch och passade på att snackade med hönorna och geten. Funderar på om vi ska ha nåt djur nu när vi flyttar till hus. Clara tror att det automatiskt blir så när man flyttar till hus, att man får minst ett djur men mest troligt tre.

måndag 21 januari 2013

En viss irritation

Näee, inte vet jag. Det här med LCHF... Jag har tappat 2 kg det har jag men inte är det kul. Jag saknar smågodis så mycket att jag var tvungen att tjuväta några i helgen. Det är lite trist men värst är det med allt det här fettet. Motbjudande.

Jag saknar en god smörgås till kaffet på morgonen, smågodis och frukt. Känns väldigt fel att det är fel att äta frukt. Gillar nog inte den här dieten nåt vidare värst men nu har jag ju börjat så jag ger det en chans. Och jag blir riktigt irriterad över kokboken Petri köpte för att vi skulle komma igång. Själv äter han lchf men också allt annat så hans lchf kur lär endast ge honom några extra kilon. Inget annat.

Kokboken dock, allt är helt galet gott enligt kokboken. Det är ju inte svårare än att läsa receptet för att se att det inte är helt upphetsande men när det står "oemotståndlig krispigt gott", överraskande god", "du måste prova!", "det bästa receptet nånsin", "syndigt god" blablabla... Då tänker man ju att det kanske ändå är helt ok annars skriver man väl ingenting. Den här människan har antingen dålig smak eller så ljuger hon. Det är inte gott. Gjorde den syndigt goda lchf pizzan, smakade skit. Och när jag dog av längtan till nåt gott till kaffet och kom på att jag gör lchf muffinsen, som man bara inte kunde vara utan. Då blev jag knappast uppfylld av lycka, slängde hela plåten. Det var det äckligaste muffinsen jag nånsin smakat.

Däremot åt vi en god lchf middag i lördags. En köttmiddag! Ronny kom över med råvaror och Petri lagade, bara en sån sak. Då blev jag så lycklig att jag fuskade med några glas vin.

Idag penslade jag kycklingklubbor med en egen marinad och klickade på extra smör för att sen grilla i ugnen. Barnen fick ris och jag åt guacamole och baconlindad broccoli till. Mycket gott och från eget huvud. kokboken kan va!

Dagens bästa tips när man vill ha nåt annat än ingenting till kaffet. Finn Crisp med en tjock skiva brieost. Och bra att ha i handväskan och på skrivbordet på kontoret - rostade, saltade mandlar!

torsdag 17 januari 2013

Spysnack

Clara feberyrar "Mamma jag ska bara berätta... jag vill faktiskt INTE vara en älg, jag vill inte". Sen somnar hon bredvid mig igen. Jag sitter i soffan och har jobbat undan en del som släpat efter. Clara ligger bredvid och har tittat på Björn Bröder vilken hon somnade till. Hon är sist ut med magsjukan, sen borde det vara färdigt. Det måst vara färdigt. Jag är så trött och less och slut och färdig med det här nu.

Jag piggnade till hyfsat i fredags efter feber och halsont. Hängde med på en after work som var planerad sen länge och avslutade kvällen på Cliff Barnes. Där slog vi klackarna i taket som man gör på Cliffan. Dansade som aldrig förr och vaknade med träningsvärk. Och jag vaknade efter tre timmars sömn till en dag då jag och barnen skulle göra en massa kul. Petri drog iväg på min brors svensexa i samma stund som Frank vaknade. Alltså väldigt tidigt. Och Frank vaknade med feber.

Det blev en lång dag utan aktiviteter och den blev inomhus. Det blev även en lång natt. Frank spydde fyra fem gånger, sån där jobbig småbarnsspya. Alltså helt okontrollerat, rakt ut utan förvarning. Över hela mig, hela sig själv, hela sängen, allt... Petri kom hem lagom till det värsta var över, han kom hem när det var dags för Frank att kliva upp. Så söndag var också en rätt tung dag.

Måndag trodde jag att detta var över. Men inte då. Då satte eländet igång för mig och Petri. Ingen höjdare att vara vrålsjuka samtidigt med små barn. Tisdag trodde jag för ett ögonblick att jag inte skulle överleva. Onsdag var skakig men bättre. På kvällen piggnade vi alla så pass att vi började städa undan klorinflaskor, spyhinkar och den allmänna röran. Det skulle vi inte ha gjort.

Från 02:00 fram till 07:00 hann Clara spy sju gånger!! Jag renbäddade två gånger, duschade henne tre gånger, sprang med vatten, papper, rena pyjamasar och saneringsanordningar fram till att Petri gick till jobbet och det var dags för Frank att vakna. Clara kunde äntligen somna lite och hade en paus från attackspyandet. Men då var Frank igång med besked och var piggare och busigare än nånsin. Man undrar ju om det är meningen att man ska orka med sånt här egentligen. Men det jag undrar mest över är varför i hela fridens namn spyorna alltid måste börja på natten!! Tack och hej.

       

tisdag 15 januari 2013

Lillprinsen

Det döljer sig riktiga prinslockar under den där kronan minsann. Frank finner det ytterst intressant att fönsterspana på dagarna. Han håller koll på om det kommer en buss, en bil, en lastbil eller ibland ett flygplan. Munnen går i ett och var och varannan gång kommer det "E det?" vilket betyder "Vad är det?". Han har liksom kommit på att han får ett svar om han pekar på en grej och säger "E det?"

Igår fick han sällskap av Clara när spanade.




måndag 14 januari 2013

Grönkålssoppa

Dagens lunch: Grönkålssoppa med ägghalvor

Smakade mycket bra, snabbt, lätt och lchf! Jag kokade ner ca 5-600 gram färsk grönkål i buljong, kokade drygt 10 minuter. Tillsatte 3 dl grädde, 50 gram smör och smakade av med salt och peppar. Och i det plumsade såklart precis lagom kokta ägghalvor. Ett glas vatten och jag var mätt och nöjd.













Barnen är sjuka och vi har varit hemma idag. Började morgonen med att göra papperskronor som Clara tyckte skulle passa bra att ha när pappa kommer hem. Han har ju födelsedag idag! Sen rullade det på. Jag är mer slut än dem och jag är ändå frisk nu.

Frank blev grinig och kinkig efter att ha sovit lunch och grät oavbrutet i nära 40 minuter. Han upprepade ajajaj och tog sig för örat då och då. Vi åkte senare till barnakuten för att kolla om det kunde vara öroninflammation och få penicillin snabbt. Det där med ont i öronen är ingen lek.

Inget i örat men mest troligt magknip. Hans lilla mage är alltid lite känslig och nu efter magsjuka är den extra skör. Blåbärssoppa, ljust bröd, ris och utesluta mjölkprodukter var tipset från läkaren. Vi får ju se hur det går med det när det enda han vill äta är glass.

Vi som ville äta fick helgrillad kyckling med sallad till middag. Den råkade tyvärr bli kvar i ugnen lite för  länge men skulle annars blivit perfekt. Insmetad med vitlök och smör och väl kryddad med örtsalt, peppar, chilli, paprikapulver och timjan. In i ugnen på 175 grader och ösa skyn ofta. Och mot slutet på med grillen ett tag för en härligt knaprig yta. Clara var stormförtjust, Frank rörde inte tallriken.

Det blev även ett litet kalas. Stökigt och rörigt och trötta barn men vi fick ihop en tårta efter maten och pappa Petri fick en present, rosa ballonger och en sång. Clara har pratat om tårtan hela dagen men när det var dags åt hon en kaka och en klunk Coca Cola, Frank vägrade allt. Annars tyckte hon att det var ett bra kalas med prins och prinsesskronor som hon gjort till alla, rosa ballonger var också bra och "raketen" i tårtan. Det tog slut så fort, kalaset, det var tråkigast.


fredag 11 januari 2013

Tips från coachen

Mitt bästa LCHF tips så här långt måste ju vara planering!! Det gäller att planera vad man ska laga till middag och se till att man har hemma sånt man får äta. Min start har inte varit så värst välplanerad och det har varit det absolut jobbigast. Ska bättra mig till nästa vecka.

Igår var det inga större problem med feber och halsont. Då var jag ändå inte sugen på mat eller äta nåt överhuvudtaget. Till frukost åt jag naturell yoghurt, lunch vid datorn och det blev en kiwifrukt och en burk keso. Mellan lunch och middag blev det mest Alvedon och halstabletter. Säkert LCHF ovänligt men det orkade jag inte tänka på just då. Till middag blev det parmalindad kyckling i gräddig sås med en stor grönsallad.

Till helgen blir det definitivt parmesanchips! Det hade jag inte ens tänkt på i detta läge. Coach Fredrik tipsade och det tipset togs emot gladerligen. Man river ost i en liten hög och skjuts in i ugnen. Gött!

torsdag 10 januari 2013

Fest med farbror Stenbäck

Barnen sover, Petri jobbar och jag kunde äntligen däcka i soffan med 38,5 i feber. Mitt jobb är lite så att jag inte hinner vara sjuk när jag är sjuk. Kan vara en aning frustrerande... Idag fick jag iväg barnen till dagis och på två Alvedon tog jag mig till jobbet för att vara med på ett möte och få undan det som var viktigast. På väg hem fyllde jag på med en Ipren för att orka gå på ICA och sen hämtade jag guldklimparna. Och mitt jobb är väl lite som att ha barn, man kan inte bara få vara sjuk när man är sjuk. Här var det fullt ös fram till att jag insåg att jag verkligen MÅSTE laga mat. Helt trött ordnade jag LCHF kyckling, till det sallad för vuxna och sallad + ris till barn. Den andre vuxna i detta hushåll kom hem först efter att barnen fått mat och badat och var på väg i säng. Han åt och drog vidare. Jag läste åtta god natt sagor och somnade själv på kuppen. Vaknade efter 20 minuter med nackspärr och förflyttade mig till soffan. Apuh.... äntligen vila.

Tog plats i soffan lagom till sista delen av Jan Stenbäck dokumentären. Fascinerande människa! Jag har förövrigt träffat honom bara nåt år innan han dog. Det måste ha varit han, men det fattade jag inte förrän nån vecka efter mötet.

Vi var på Café Opera en sen kväll. Det var ont om lediga bord och vi gick fram till ett bord där det såg ut att finnas några platser. Det var helt OK att slå sig ner och vi hann nog inte ens sätta oss förrän det kom in champagneflaskor och allt man kan önska sig. Planen var att gå vidare till Spy Bar, en tio minuters promenad. Limousiner beställdes fram men när vi var redo att kliva in tyckte han den plufsiga, rödhårige trevliga gubben med skägg att det vore mycket roligare att åka cykeltaxi. Tack och hej till limousinerna som fick en slant och åkte vidare utan passagerare. Istället fick en liten cyckeltaxikille ringa efter förstärkning och tre fyra såna kom inkörande. Vi tog plats och alla försågs med ett toppfyllt champagneglas som måste ha kommit från Caféet. Men om det nu var Stenbäck så gick väl säkert sånt att ordna utan problem.

Vi kom till Spy Bar, vakten vinkade och signalerade genast att vi skulle kliva förbi den enorma kön. Vi hade en fartfylld kväll och spelade black jack som aldrig förr. Efter ett tag kom han den rödhåriga till spelbordet med en bunt pengar. Han påpekade att han tyckte att vi var ett glatt och trevligt gäng. Sen delade han ut tusenlappar och önskade oss ett underbart liv och försvann med sitt sällskap.

tisdag 8 januari 2013

Invägning

Det började med motgångar, min LCHF resa. Jag lyckades slänga chokladasken efter att ha ätit tre bitar utan problem men sen började problemen vid invägningen. Batterierna slut i vågen. Här skulle jag lätt ha kunnat surna till och redan där gett upp. Men jag viftade av mig irritationen. Tänkte att det där med vägning, det tar jag en annan dag!

Frukost dag 1 - Dålig planering... visste inte vad jag skulle ta mig till. Tänkte först hoppa frukost för det fanns inget vettigt att äta. Men så såg jag äggen. Det blev en äggröra med smör, grädde och riven cheddarost och några paprikabitar av gul sort. Nu har jag ingen aning om det är vettigt att äta just paprika. Måste läsa på mer om vad som är ok och inte.

Lunch dag 1 - Panik igen. Hade inte planerat för lunch heller. Drog ner till restaurangen i huset som förövrigt är kända för sin riktigt dåliga mat. Läste snabbt igenom menyn och efter en snabb analys kom jag fram till att falafel med sallad istället för ris och en rejäl klick humus borde funka. Vet inte hur bra det var men så blev det.

Jobbade sent och kom hem vrålhungrig. Tänkte såklart tanken att vräka i mig en stor god smörgås. Utbudet i kyl, frys och skafferi var detsamma som på morgonen eftersom jag inte hunnit handla. Inte så sugen på ägg men de blev äggröra med bacon.

Jag klarade mig igenom första dagen hyfsat, det var väl lunchen som kändes sådär. Men inga kakor, ingen mjölk i kaffet inget socker.

Känner att jag har en coach i min bror. Han gjorde detta i somras och tappade 10 kg. Gårdagen tips från honom var att hälla i mycket grädde i kaffet för att hålla en schysst mättnadskänsla. Ska testa!

söndag 6 januari 2013

LCHF

Med handen i pralinasken och mumsandes på två bitar ljuv mörk choklad med en krämig mintfyllning kommer Petri hem. Just när jag känner att min hand ofrivilligt är på väg tillbaka till pralinerna för att fylla munnen med inte bara en utan två bitar, denna gång crispy toffee som jag spanade in tidigare. Då hivar han upp en present framför mig. Jag hinner inte till chokladasken. Jag har fått en kokbok i present, bara så där. "Lättlagad LCHF, 100 enkla och snabba rätter"...

Okej...

Detta var nog effekten av att jag imorse sa med en sträng röst att nu jädrar är det dags att vi börjar träna, vi ska ner i vikt båda två. Minst 10 kg!

En god gärning, omtänksamt, ett försök, men... Alltså jag och dieter, inge bra. Jag klarade faktiskt av fyra veckor med Cambridge och tappade mina första 10 gravidkilon förra hösten. Och jag har hållt det men inte tappat ett gram av resterande 10 kg. Det var vidrigt och extremt men jag fixade faktiskt det. Annars är mitt motto att träna skiten ur mig och bara äta godis på lördagar. Brukar funka men nu med barn och en gammal kropp så håller det inte. Träningen kommer längst ner på prioriteringslistan och godis unnar jag mig hela tiden.

Jag blev först lite irriterad över presenten. Det hjälper väl inte att köpa en bok och tro att det bara händer. Det gäller att vara peppad och köra fullt ut. Att laga nån rätt då och då från en LCHF bok för att lätta ångesten, för att med största sannolikhet svulla godis till efterrätt och ta en bulle till kaffet, det håller ju inte. Men sen bara bestämde jag mig.

Så nu mina vänner tänker jag faktiskt dela med mig av min LCHF resa. Enjoy!

Den startar ungefär 17:00 idag söndag den 6 januari 2013. Jag ska bara jobba nån timma medan barnen är på kalas. Jag ska jobba effektivt, ta en sista chokladbit och en stark kopp Nespresso. Sen åker all choklad rätt ner i sopkorgen.