lördag 31 december 2011

Moffa och Clara ute och cruisar

Clara & Rille

Vi har hunnit med massor under jullovet, fantastiskt skönt att vara ledig hela familjen, tillsammans. Finns inget bättre! Vi återvände en sväng till Kuoksus bönhus där Fank döptes i somras. Nu fick lilla Christina sitt namn, en ny kusin! Inte kusin så där på riktigt men mina kusiners barn blir som kusiner för våra barn, så är det bara. Och jag hoppas verkligen våra barn får samma chans att lära känna varandra och bli bra kompisar. Göra bus hela somrarna och träffas här i Kuoksu som vi gjorde när vi var små, jag mina syskon och våra kusiner.

Nu när vi är utspridda runt hela världen blir Kuoksu en ännu viktigare plats, det är där vi ses med våra små kidisar. Clara och Richard hade inte bara intresset för prinsesstårta gemensamt, mamma pappa barn och leka restaurang funkade utmärkt.


tisdag 27 december 2011

God morgon världen!

Kanske ska väcka Frank så jag får lite sällis. Vaknade 05.30 och kan inte somna om... Pappa har nog varit upp en sväng, känner en härligt ljuv kaffe doft som sakta sprider sig i huset. Inte ofta jag vaknar innan barnen och utan att nån av dem "tvingar" upp en. Rätt skönt ändå, gillar tidiga mornar ändå, även fast jag ogillar dom. Alltså är sjukt morgontrött men när man väl är uppe i ottan är det en härlig stund. Lugnet före stormen liksom. Allt sover och börjar sakta vakna. Ett fint lunk och den där kaffepannan som sprider ljuva aromer. Det ger harmoni.

Drar på raggsockorna och morgonrocken och smyger iväg tror jag. Pappa ligger säkert på kökssoffan med benen i kors och snarkar. Han har med all säkerhet hunnit med några kaffekoppar och möjligen en morgonsnus vid det här laget. Kan vara så att han redan är ute också. Jag kliver upp nu. God morgon!

tisdag 20 december 2011

måndag 19 december 2011

Konstnär, vad är det?

Clara sitter och målar med vattenfärger, hon gör omslagspapper till fastrarnas julklappar och frågar.

Clara: "Mamma, vad är en konstnär?"
Mamma: "Ja, det är en sån som du just nu. Som målar fina tavlor"
Clara: "Jahaaa! Men hur ser dem ut??"
Mamma: "Olika"
Clara: "Jaha, men hur?"
Mamma: "Ibland har dem basker"
Clara: " Okeeeej!, jag vill ha en basker mamma, nu när jag är konstnär!"

Och Clara fick en basker...




söndag 18 december 2011

Frukostsamtal

Lördag morgon, frukost och sköna samtal med Clara. Lite så här...

"Frank tror bara att jag dricker varm choklad. Meeen egentligen dricker jag kaffe!"

"Cillan och Petri (Petri är inte ens med men Clara tittar på en tom stol och låtsas prata med honom). Kommer ni ofta hit till den här trevliga restaurangen?" Och hon skålar mot den tomma stolen med sin choklad mugg, rosa handskar på och med lillfingret spretande, precis så där som när man dricker tjusigt.

Vi sitter och äter Frukost och Clara avviker för andra klädbytet. Hon kommer tillbaka och säger i en viktig suck. "Jag kände att den där andra tröjan var lite tråkig så jag bytte till den här snygga blusen!" Och sen fortsätter frukosten i rosa skir kråsblus och pärlhalsband.

"Har du varit hos frisören mamma?" Eller hmm, oj jag menar Cillan, det är ju jag som är mamman, tokigt. Och den där lilla Frank, han är min bebis. Nu ska jag lämna honom på dagis"

"Och den där lilla Frank ska sluta med nappen. Men jag tycker han kan få ha den och ändå köpa en sminkdocka eller nåt annat fint. Så kan det vara!!"

I verkligheten är det Clara som brottas med ångesten att sluta med napp. Hon har den bara på natten och vi försöker bli av med det också. Hon har blivit lovad att köpa vad hon vill i leksaksaffären när hon slutar. Största önskan just nu är en Hello Kitty laptop. När jag frågade vad hon ska med en dator till säger hon "Meeen mamma, jag ska ju skriva mina texter. Vad gör du själv med din dator?"

lördag 17 december 2011

Motorsågskaka!

Bästa pepparkaksbaket av bästa lillebror. Freddan är ju grym på det där ju! Och strålande bra reklam för sin firma och hemsida. Ska förövrigt läsa några bloggar nu, bl.a hans på www.skogsforum.se/blog/kse

fredag 16 december 2011

Nöjdminen

Nöjdminen påkopplad, jovisst. Clara öppnade en del julklappar lite tidigare eftersom vi inte orkar ta med alla klappar upp till byn för att sen släpa ner allt igen. Rosa kjol, rosa prinsesshandskar, rosa väska och störst av allt örhängen! "Mamma titta, jag tittade mig i spegeln och jag såg en helt annan tjej med örhängen!!" Hon var så mallig i örhängen att hon inte visste vart hon skulle ta vägen.

torsdag 15 december 2011

En aning minneslucka

Bo Kaspers i måndags var precis så mysigt som jag trodde, måste damma av mina gamla skivor. Längesen jag lyssnade på Bosse och grabbarna, gillar stuket.

Undra vad som hänt sen i måndags?...

Lucia såklart, man kan inte få nog av sötgrynen och deras luciatåg. Clara var rätt besviken på att man faktiskt inte åkte nåt tåg, "vi stod bara där mamma, utan att åka tåg" Annars en nöjd tjej. Hon stod tätt intill pepparkakskompisen Lucas, tryggt och bra. Själv var Clara en tomte. För första gången på något dagisframträdande så sjöng hon! Det var stort för Clara OCH för mamma... Hon övar alltid alla framträdanden här hemma och kan alla sånger utantill och älskar att showa. Men sen blir det ju så nervöst när alla mammor och pappor tittar på.

Mmmm... sen firade vi inte så mycket mer lucia än dagisfirandet. Har minneslucka resten av den dagen tror jag. Jo, Anne och Sheana var förbi, dem hängde på och kollade luciatåget och hälsade på en sväng.

Onsdag, det var väl igår. Också minneslucka, dagarna bara passerar, usch. Inget speciellt antagligen, julshoppade nog lite. Jo såg fram emot att träffa Linda men hon kom inte, jobbade. Men Henke och Liam kom, Clara tyckte Liam var en cool kille.

Idag är det väl ändå torsdag. Jag har varit på andra naprapatbehandlingen för denna vecka, femte för den här svängen med ryggskottet. Och äntligen börjar det ge sig, måste ge sig snart, orkar inte. Och en julklapp köpte jag också. Sen bara bus och stoj här hemma. Petri är på julbord, dom kvällarna är ruggigt jobbiga. När han inte kommer hem alls innan barnen somnar. Men nu sover skruttisarna. Jag har legat 10 minuter på golvet, vilat ryggen och slängde ett öga på TVn. Kollade "Här är ditt kylskåp" och gillar Erik Fröderberg skitmycket, han är inte bara söt, han är rolig i köket. Skulle vilja äta hans mat.

Efter det glögg, några vändor in till Frank som vaknar när nappen åker ut och han vänder sig i sömnen. Plockade undan, tände ljus, läste en gammal Amelia och nu punkt och in i duschen för att sen somna på spikmattan. Punkt.

söndag 11 december 2011

Ny vecka

Glöggtillställning i helg igen, hos Annica denna helg. Mycket glögg blir det, gillas! Och sen tänkte jag att man nog skulle ha gått hem men det tänkte inte Jennie. Det blev en helkväll, oplanerat, otippat men kul! Hakade på Adrian på gayklubb ett slag, väldigt otippat, och avslutade kvällen på Spy Bar, också hyfsat otippat. "Vippade" som vi vore rock stars, ja Jennie i alla fall och jag bara gled med. Vet inte om det berodde på hennes minkpäls eller snygghet eller vad men dom slängde verkligen in henne överallt och jag som en trasa efter. Vakterna nästan tvingade in oss (henne), banade väg, trängde undan kön och tjoff in! Och in i rummet för VIP-gäster och alla avspärrningar som kunde tänkas dyka upp. Finns som rätt gott om sånt på spyan. Det var lite trevligt med kändismingel, det var det.

Det blev en trött lördag men ändå så där med skönt lunk. Medan Sylvia städade låg jag och Jennie som värsta tonåringarna och tryckte i gästrummet. Låg i sängen och kollade skidor på TV, drack julmust och snackade skit. Petri och kidisarna rockade loss på lekland.

Vi piggnade till och tog med oss Clara på turné. Frankie stannade hemma på herrmiddag med papi. Ut till Väddö, lördags-kebab-middag på Ankaret och lite mer glögg. Och idag var det kalas! Ellen har fyllt 6 år och Clara fick äran att hänga med de stora tjejerna på party. Lekland idag igen, kalas på Lekrymden i Norrtälje. Flott för tjejerna.

Och snart ny vecka. Laddar mest för lucia, få ny röd färg i håret, julhandla, Bo Kaspers spelning och naprapaten. Tro inte att min rygg är bra, nädå.

torsdag 8 december 2011

Bästa dagen

Bästa dagen denna vecka! Ryggvärken börjar ge sig. Tackar allra ödmjukast för det. Fy fan alltså, jag har haft så ont! Ont gör det fortfarande men hundra gånger bättre. Och det efter ett gäng Voltaren tabletter, flera kilo liniment, finskt starkt liniment. Varm vetekudde hela hela tiden och tre behandlingar hos världens bästa naprapat, Anna Hanfot! Jag hinner med en behandling till innan jullov och det borde göra susen. Igår fick jag dessutom rygg och rumpa fullpepprad med akupunkturnålar, och min kropp svara tydligen mycket bra på det. Tack alltså, tack!

Och så Teresia på det! Mysdag.

Vi ses ungefär en gång per år då hon lämnar Australien och kommer hem för ett tag. Hon är en busy lady så jag är glad att jag fick nästan en hel dag med henne. Jag hade inget hemma, inget att bjuda på, tom kyl. Mycket dålig tajming. Muffin kan man väl alltid svänga ihop, så med Frank på höften (vilket min naprapat har förbjudit, men ja, vad gör man) så just svängde vi ihop hallon och blåbärs muffin. Och när hennes lunchdejt blev inställd tog vi istället en prommis ner till Våg och åt sushi. En latte to go på väg hem och hämta Clara på dagis. Clara visade alla sina musikinstrument och spelat några låtar innan det var dags för Teresia att dra vidare mot nästa dejt.

Och nu ska jag runda av denna bästa dagen med årets Blossa glögg, vilken jag tänker inta med min man. Ja nå sanoma niin sitten, tack å hej!

Helsinki

Båtresan förra helgen var en hit. Julbordet ett rent skämt men bra mat och bra vin på restaurang på fredag. Taxfree shopping och galet mycket barnaktiviteter. Clara bara älskade hela resan! Hon träffade mumintrollet och lilla My på mumindisco och på mumingympa. Mumin erbjöd en kram men Clara tackade vänligt men bestämt NEJ! Hon tyckte dock att han verkade trevlig så hon kunde tänka sig att skaka hand och gjorde följaktligen så. Hon badade bollhav som aldrig förr, busade i "leklandet", badade pool, ansiktsmålning, bilspel, båtspel, motorcykelspel, ja alla spel. Handlade godis i mängder och busade sönder vår hytt. Och att farmor och farfar var med gjorde resan fulländad. När vi gick i land frågade hon genast när vi ska ut och åka båt igen.

Helsingfors tyckte hon var hur boring som helst, det enda hon frågade om var när vi skulle kliva på båten igen.

Kör båt på båten


Clara kör, Frank spanar brudar...

tisdag 6 december 2011

måndag 5 december 2011

Värmer på kaffet igen då...

Värmer kaffe. Det är väl femte gången koppen åker in i mikron nu. Hinner inte längre än så, sen kommer nåt emellan. Vanligtvis Frank. Det är en sån dag idag... Jag får inte göra nåt. Kokade pasta till mig själv med en hysterisk Frank som röck mig i byxbenet hela tiden. Lätt stressande. Överkokade pastan, råkade hälla i tapenad istället för pesto och upptäckte först efter att ha hyvlat flera kilo parmesan att den var möglig. Försökte sen äta med Frank i famnen, gick bra trettio sekunder sen tyckte han att jag fokuserade på fel saker. Han såg det inte som nödvändigt att jag skulle äta när jag kan sjunga imse vimse spindel eller öva på att klappa händer istället.

Nu ligger vi på golvet och kollar värdelösa barnprogram. Det verkar i alla fall OK att jag pysslar med telefonen stundvis, läser bloggar och bloggar själv. Det tycker Frank är OK. Bara jag slänger ett öga på TVn ibland och säger "ååå, titta!". Ligga på golvet passar i och för sig bättre än att bära runt på 11 kg bebis när man har ryggskott.

Det smällde till precis innan vi skulle kliva på Finlandsbåten. Åkte över till Helsingfors över helgen. Jag lyckades få en akut tid till naprapaten innan avgång. Mycket tursamt annars hade jag suttit i rullstol hela helgen. Det blev bättre men långt ifrån bra. Ska på ytterligare en behandling senare idag.

Skiter i kaffet nu, ska istället trötta ut unge herr Frank i en busig lek. Förhoppningsvis slocknar han efter det och jag kan ta en dusch och hänga tvätten som ligger och väntar.