måndag 31 oktober 2011

Mer Gbg














Det var en sån bra helg i Göteborg så den tål att nötas på! Kan berätta att SPAet vi var på, Sankt Jörgen, det var mycket bra. Det enda att klaga på var att man snålade på goda juicer, fanns inga överhuvudtaget, bara vatten. Efter fyra timmar i bad och bastu kändes vatten en aning boring. Och i fruktväg fanns endast äpplen, å andra sidan hur mycket äpplen som helst. Men vem bryr sig när man är tok allergisk mot just äpplen. Annars ett mycket fräscht SPA med en väldigt bra sparitual! Stort + för sköna vattensängar att ligga och slumra i med en värmande brasa intill, ett annat alternativ till en slummer var gungande sängar med utsikt över golfbanan.

Och sviterna var toppen fina, egen altan, flera toaletter, stort, rymligt, sköna stora sängar och snyggt inrett. Och små trevliga detaljer som jag gillar, typ gosiga badbomber vid badkaret, orkidéer i fönsterna, fri minibar, härliga badrockar. Där hade jag kunnat bo snart igen!

söndag 30 oktober 2011

Plyschmössan



















Jag, min nya alldeles förtjusande rosa plyschmössa och Jennie i Göteborg för nån helg sen.

onsdag 26 oktober 2011

Ny och fräsch, typ

Idag var det körning på schemat, på ridskolan. Hur fränt som helst. Små tjejorna fick sitta två och två i små sulkyn (kärror) och turas om att hålla i tömmarna. Hur gulligt var inte det! Fick bilder då och då i telefonen. Jag och Frank stannade hemma idag, hade inte tid att dra iväg hela familjen. Vi pysslade här hemma och ordnade med middag. Frank fick pasta med avokadomojs, det var poppis och han blev skitsur när maten tog slut. Vi andra fick lax, sparris, ris och romsås.

Och nu ska jag lägga in en skumtoning i håret. Frisören min rekommenderade det för att hålla en någorlunda fräsch lyster i mitt nya röda. Väldigt enkelt, en skumkludd i handen, kamma, låt vara 5-10 minuter och skölj. Blir ju inte helt som nytt men en liten uppfräschning. Jag ska även få en ansiktsskrubb tänkte jag och nytt nagellack. Drar till tossin nu!

måndag 24 oktober 2011

Söndagspromenerar











............................................................................................................
Söndagspromenerade vid Hellasgården i söndags och hittade bl. a. spår efter bävern. Den hade flitigt gnagt på träden runt hela sjön. Bävern var ok men Clara var lite orolig för att vi skulle stöta på älg, vi  var ju i skogen ju!

Lilla sötgrynet har inte en aning om att i denna skog rör sig en miljon Stockholmare som försöker få in en skvätt friluftsliv i sin söndag, inklusive oss. Vågar sig en älg dit då är det sannerligen vår lucky day!

Eftersom hon var med på älgjakten i byn och vet att det där kryllar av älgar i skogen så är det klart att hon tänkte att skog som skog, det är där älgen bor. Hon var nyfiken på älgjakten när den begav sig, frågade mycket och var med både när skjutna älgar fraktades hem och när vi paketerade köttet. Och hon vet att pappa skjuter älgen när den kommer, inga konstigheter, han gör det för att vi vill äta gott och fräscht kött.

När ridläraren på första ridlektionen berättade att man måste vara uppmärksam hela hela tiden när man rider. Försöka se faror innan hästen ser dem och vara beredd. Det kan ju komma ett rådjur springandes ut från skogen och skrämma hästen när man rider, då gäller det att se rådjuret först och lugna hästen och hålla in.

Sen för att kolla att alla var med ställde hon kontrollfrågor. Till Clara sa hon "Vad gör man om man ser ett rådjur Clara?" Utan att blinka svarade Clara kort, koncist och med hög stämma. "Ja då skjuter man!"

lördag 22 oktober 2011

Höstpysslar

Igår samlade vi höstprylar, löv, bär, kottar, pinnar och grejs. Vi gjorde det under en promenad till Gröndal där vi hade picknick. Min faster var med, faster Pipa. Vi har haft henne på besök i några dagar, i morse åkte hon hem till Göteborg. Trevligt med sällis då Petri varit i Paris sen i torsdags.

När vi vaknade idag var det regn så då åkte lövsamlingen fram. Vattenfärger, lim och höstprylar. Sen satte Clara igång med massproduktion av hösttavlor. En trivsam liten övning och hon var nöjd med det hur länge som helst. Frank somnade lagom till lunch då jag och Clara värmde älgfärsbiffar och pottimos från igår, lingon och saltgurka till. Guuudars så gott.

Efter lunch kom solen tillbaka och det blev tre timmar ute. På väg hem var vi så slut att vi råkade äta upp halva jättepåsen med lördagsgodis för att få ork och energi. Sockerchocken har nu lagt sig och vi ligger alla tre utslagna på golvet. Frank är lite irriterad över att Clara kollar film och jag håller på med Internet. Ingen kollar på hans snygga vändningar, så nu ska jag  väl ta och göra det då. Och snart kommer en efterlängtad pappa hem! 

torsdag 20 oktober 2011

Torsdag

Torsdag och då blir det soppa och pannkakor hemma hos oss. Pumpasoppa idag och pankisar med en touch av vanilj, fluffig lättvispad grädde såklart och blåbär från frysen, plockade i Kuoksu. Vi får besök också så hinner jag bakar jag nån baguette eller nåt bröd med fyllning, har ett som jag diggar lite extra med oliver. Och jag har ju kvar en bit av min parmesanost som inhandlades i Rom. I och för sig såg jag att husmusen varit framme och norpat en STOR bit, eller så var det Petri och Johan som nallade på MIN ost när jag åkte till Göteborg, grrr...

Jag gör pumpasoppa en gång per år, till Halloween vanligtvis men nu blir det nu. Har en gång ätit en ruggigt god soppa på pumpa och försöker hitta den smaken igen, inte lyckats. Idag testar jag en ny variant igen, känner att det inte är just den soppan, den där fasligt goda men jag tror den blir bra ändå.

För 6-8 personer:
1,5 kg pumpa (jag brukar köpa den som är formad som ett jättepäron och lite ljusgul i färgen)
2 gula lökar
4 vitlöks klyftor, kan bli fler om jag är på humör
1 msk smör
12 dl mjölk
4 grönsaksbuljongtärningar
4 dl lätt crème fraiche
2 st lime, skalet och saften
2 tsk sambal oelek
färsk koriander

Skala och skär pumpan i tärningar, hacka löken.
Fräs löken i smör, tillsätt pumpa, mjölk, buljong och koka typ 10 minuter.
Mixa och rör i hälften av crème fraiche. Smaksätt med lime, sambal oelek och kanske lite salt.
Koka upp och servera med en klick crème fraiche och färsk koriander!


Spännande grejer alltså

Det här är spännande grejer, kolla ut genom fönstret och spana bilar. Bra koncentrations övning när det gäller att stå på alla fyra utan att stupa. Kolla bilar är så sjukt spännande att Frank bara måste stå helt stilla, han har inte tid att ramla ihop. 

måndag 17 oktober 2011

Tjejhelg i Götelaaabooorg

Hotellfrukost, shopping, vinlunch, ordna håret på salong, god mat, gott vin, SPA, lyx, gött!
Typ så var helgen i Göteborg. Och sol på det!

Jag är utvilad men svintrött på en och samma gång, hur nu det funkar...

torsdag 13 oktober 2011

Första lektionen

Men så bra det gick, första dagen på ridskolan. Clara var yngst med sina 3 1/2 år men jag tror fasiken hon var bäst! Ridlekis heter det, och jag trodde att det skulle vara mer lek på hästryggen. Mer sån ridskola jag gått på. Den med syrran som ridlärare och där man varvat fotbollsplan och gjort jordens alla tänkbara ballansövningar (jag har ridit sen jag var fyra och haft egen häst typ 15 år eller nåt och aldrig ridit i ett ridhus, aldrig tagit en lektion). Ulrica har lärt mig allt jag kan, snudd på i alla fall. Vi var väl på nåt ridläger där några somrar men annars är vi som sagt autodidakta, jag och syrran. Och jädrar i gatan vad kul vi har haft med våra hästar! Och rätt duktiga var vi nog också.

Den första ridlektionen var väldigt mycket på riktigt direkt från start. Ridhus, wow! Tjejerna övade på volt, volt tillbaka, halt, trav och att hålla avståndet. Avancerat må jag säga för en som inte ens hunnit fylla fyra år. Men det var inga problem för Clara. Hon fick även lära sig att sitta rätt, rak i ryggen, hälen ner och det rätta greppet om tyglarna.

I stallet borstade Clara Ron som hon blev tilldelad under uppropet. Hon var med och sadlade men nådde inte upp även fast Ron är världens minsta. Hon var mycket noga med att själv få hämta och bära in tränset. Sen studerade hon i detalj hur jag satte på det. Och ut skulle hon såklart leda honom själv, jag fick en ond blick när jag försökte hjälpa till.

Hela familjen var med. Petri kämpade med sin hösnuva och Frank gjorde allt för att hålla sig vaken, han somnade precis när det var dags för Clara att ta sig upp i sadeln. Men det var ändå en fin support trupp hon hade med sig.

Det var en lycklig tjej, första dagen på ridskolan!

onsdag 12 oktober 2011

Ett litet hjärtegryn!


Olika typer av mutor

Jorå, det finns olika typer av mutor. Dagens muta togs emot på ett otroligt bra sätt. Igår när jag "vaktade" köttsoppegrytan som kokade i tre timmar laddade jag bl.a. hem ett nytt Toca Boca spel till min iPhone, Toca Store. När Clara vaknade 07:33 och jag som vanligt var så trött att det var helt omöjligt att öppna ögonen, puttade jag över telefonen till henne. "Åååå tack mamma du är så snäll!" Hon blev på ett fantastiskt glatt humör när hon upptäckte att där fanns ett nytt spel. "Mamma vad har du gjort!!?, här finns ett nytt spel!. Bara till mig, å vad du är snäll!" Hon satte sig i sängen och började spela och visade hela tiden Frank hur man gör. Han blev superintresserad och försökte på alla sätt att ta sig till telefonen och blippa han också. Dom var helt uppslukade av det nya spelet och jag kunde blunda ett litet tag till.

08:05 var jag så tvungen att ta mig upp för att fixa frukost. Och Clara spelade, hon sa minst tio gånger innan frukost att det var det roligaste spelet på länge! Hon blev så glad över sitt nya spel att hon beställde gröt till frukost. Händer typ aldrig. Och hon åt upp HELA gröttallriken och dessutom alldeles själv. Händer heller typ aldrig. Full fart till toaletten, borsta tänder, tvätta händer, på med kläder. Allt gick av bara farten och då och då frågade hon om hon kan få spela en stund efter dagis. När jag sa ja studsade hon upp och ner några gånger och fortsatte med sina morgonbestyr.

Ett nytt spel till iPaden eller telefonen funkar alltid som muta då såna metoder kan underlätta ens vardag. I alla fall hemma hos oss!

söndag 9 oktober 2011

Söndagsfrulle

Petris tur att få sovmorgon och vi väckte  honom med en hjärt plätt. Hjärt plättar, min plommonsylt med kanel och valnötter och kaffe. Söndagsfrukost!

Sen sprang jag över bron till Hornstull, till gymmet för att köra ett core pass, tungt, men bra...

Lunch på Vapiano, ponnyridning och middag hemma. Och Clara är nu redo för ridskola! Vi fick helt otippat plats direkt, första lektionen inbokad nästa vecka.

Restaurang

Fint ska det va...  Lördagsmys i form av  restaurang  hemma i vardagsrummet framför TVn. Clara dukade upp med rutig duk på sitt lilla bord, levande ljus och saft i ett litet vinglas. Då var det helt OK att äta hemma. Fiskbullar och makaroner har aldrig någonsin smakat så bra som då!

Och Petri hämtade hem tapas till oss från Ramblas vid Hornstull, vi hade som helt glömt bort den lilla pärlan. Och så ligger det så när och allt. Ska försöka komma ihåg det stället bättre nu. Riktigt gott och även prisvärt. Kocken blandade ihop sina favvo tapas och så ett glas rödvin till det. Som sagt, fint ska det va!


Lördag

Jag var rätt seg i lördags efter att ha "kollat" fotboll och tagit några öl med förr  före detta kollegor på fredag. Jag kollar sällan fotboll och dricker än mer sällan öl, nu blev det två veteöl och det smakade väldigt gott! Hemma redan tolv och ändå var jag helt slut dagen efter. Därför väldigt skönt med en lördagslunch ute. Clara gillar det också, hon föredrar restaurang framför maten hemma säger hon. Här väldigt nöjd efter att ha fått extra mycket grädde till sina pannkakor på Långbro Värdshus.

Sen handlade vi gofika på konditori och drog hem och kokade kaffe. Anna, Michael och lilla Sheana  kvistade över. Jag blev än en gång av med en välfylld påse kläder. Befriande att få rensa ur garderoberna vart efter att kläder blir för små och vart efter att Clara och Frank tappar intresset för prylar. Älskar att bli av med prylar! Typ babygym, gåstolar, bärselar, leksaker. Prylar helt enkelt. Sånt som alltid är i vägen och är ÖVERALLT.

Vi fikade och busade sen av oss i Lugnets fina lekpark. Clara körde hårt med faster Anne som i och för sig också tycktes trivas i lekparken. Det gör även jag, den är helt perfekt. Hur mycket roliga grejer som helst.

fredag 7 oktober 2011

Mammas pojke

Lite mammas pojke tycker jag, vi har i alla fall samma typ av hängkinder och nog har han väl min mun...

Vi har lämnat Clara på dagis och nu är det dags för en rask prommis, i solen! Känns extra bra med sol idag när man ser alla en miljon Facebook statusar om snö i Kiruna. Och det är inge lite snö som har kommit, det blev full vinter över en natt. Även fast jag gillar snön så känns det något tidigt. Så nu, på med solbrillor och ut i hösten.

onsdag 5 oktober 2011

Frank på gymmet

Så har vi äntligen premiär tränat på SATS, jag och Frankie! SatsBaby pass, där man tränar med sin baby liggandes på en filt framför sig. Babyn fixar med sina leksaker, rullar runt och ser nöjd ut, tittar på alla andra bebisar och älskar att vara på sin filt... not! Alla utom Frank möjligen, han tyckte att det var världens tråkigaste grej. Han såg ut som ett frågetecken när jag placerade honom på en filt på golvet, vad gör jag här liksom. Jag hade tänkt mig att sitta i mammas famn och titta på alla andra bebisar i tryggt förvar. Och sen hade jag nog tänkt mig att äta, inte ligga på golvet som ett spån och glo på mamma som studsar upp och ner.

Det första tio minuterna låg han helt still på mage och såg helt chockad ut över att jag bara la han där. Han sneglade på bebisen bredvid och jag trodde att det här skulle gå smärtfritt. Jag hann med uppvärmningen sen bröt Frank ihop. Upp i famnen och vidare upp med oss båda på step up brädan, jag körde på och Frank tyckte plötsligt att det här med träning var rätt mysigt.

Jag testade att lägga ner honom några gånger för att vila armar och rygg, gick så där, några minuter åt gången. När vi kom till styrke delen uppmanade instruktören att om vi inte använde bebisen som vikt kunde vi ta en hantel men inte mer än 5 kg. Frank väger 10 kg och han gick inte med på att jag bytte ut honom mot en hantel, nädå, det var bara att köra på. Det blev ett rätt jobbigt pass, i och för sig bra men inte ultimat för min söndertrasade nacke och redan onda rygg. Vi kämpade på i 45 minuter sen blev Frank tokhungrig och vi smet ut.

Sammanfattningsvis så gick det väl bra, kanske blir bättre om Frank precis ätit inför nästa pass. Kändes lite stressigt och meckigt, mycket grejer att hålla reda på med skötväska, filtar, välling, blöjor och sina egna grejer. Ska ge det några gånger till och se om Frank kanske lugnar sig när han blir lite mer bekant med workout salen.

tisdag 4 oktober 2011

Det går framåt!


Det går framåt fast bakåt! Frank har börjat krypa, typ.. Kanske är något entusiastisk i benämningen krypa. Men det tar sig och som sagt det går framåt även fast han bara kommer bakåt. Igår backade han in i gardinen och fastnade där. Han var så nöjd, så glad, så stolt. Min lilla Frank!

Åla är nog en bättre benämning men då borde krypa vara nära. Just precis backade han in under sängen. Mindre nöjd över att hamna där i mörkret. Nu måste vi öva på vändningar också, så han kommer ut från ställen där han hamnar ofrivilligt och inte vill stanna desto längre på. Trixigt.

Och efter helgen med pappa säger han nu "paaa paaa". Så förutom sina små ljuvliga gurgelljud och det mer högljuda grott gubbe vrålen kan han nu säga pappa! Grattis Frank. Dubbelt grattis, för idag har du namnsdag!

Spanska trappan

Spanska trappan dagtid...

Spanska trappan nattetid...

Rom



söndag 2 oktober 2011

Borta bra men hemma bäst!

Möts av ett regnigt Stockholm, men det kan jag ta. I Rom hade vi +30, det blev en superfin helg med jobbet! Kan bara klaga på att Rom inte bjussade på några schyssta skor, kan du fatta. Eller jo, det fanns nog skor, såklart. Men jag kunde inte hittade dom. Provade ett gäng men inga kändes så där wow. Hann inte med så mycket shopping faktiskt. Givetvis till Clara och Frank och en obligatorisk toblerone till Petri. Olivolja, en redig bit väl lagrad parmesan och en tröja till mig själv. Det var allt.

Förutom all god mat, vin och sköna skratt så har vi promenerat, runt hela stan, shit vad vi har promenerat. Vi har varit mycket kulturella och så har vi dansat lite disco. Tre fullspäckade dagar med lite sömn så tiden har använts effektivt, det gillar jag.

Väldigt märkligt att vara utan älsklingarna dock, helst Frank. Han är ju annars konstant i min närhet. Snart är jag hemma, längtar efter att pussa och krama på familjen oerhört mycket. Borta bra men hemma bäst!