onsdag 29 juni 2011

Sommarlovet!


Sommarlovet är HÄRLIGT!!

Å vi raggade till Vittangi med Amazonen

Mia ordnar vattenrutschkana

Limbo fick trampa några varv efter discot

Saft och kaka på kvällskvisten

Photo session



Vi gjorde ett tappert försök till att fota Frank i dopklänningen idag. Dopklänningen som jag och mina syskon döpts i, den som mamma sydde för 38 år sen!! Ulrica fick möjligen några bra bilder med sin kamera som är av det lite proffsigare slaget. Jag fick mindre bra bilder med telefonen, men ändå. Frank blev akut trött mitt i pågående photo shoot och somnade. Orkar vi blir det en ny omgång imorgon...

måndag 27 juni 2011

Jag är en sån tröttmössa

Men det är ju så svårt att komma i säng, kvällarna och nätterna är det bästa. Idag har det varit fint hela dagen med en makalöst fin kväll och natten kommer bli oslagbar. Men jag ska sova nu, måste. Vi har inte kommit i säng förrän tidigast efter midnatt i snart en vecka och Frank har varit hungrig hela nätterna + att Clara vaknar vid sju rycket och då är det bara att kliva upp. Och nu har Petri, farmor och farfar återgått till vardagen och Stockholm. Det betyder tre personer mindre som kan bära runt på Frank, roa Clara, ordna med mat, bad och bus. Så idag har jag känt mig rätt slut. Så nu ska jag alltså sova, alldeles snart, ska bara... Lite fix, borsta tänder, dra för allt det går för att lura midnattssolen, plocka lite, alltså det tar emot att gå och lägga sig, det gör det.

Igår blev det också sent, vi hade en mysig bastukväll hos Mia, tjejbastu med öl, tilltugg och utsikt över Torneälven. Jag tror Freddan och Mia har den finaste bastun som nånsin snickrats ihop. Det blev inget dopp med tre ammande som inte vill kyla brösten och en rätt gravid som är van vid stränderna i Brasilien. Vi nöjde oss med att prata gamla minnen och hur vi badade helt obrydda i det minst sagt kyliga älvsvattnet som barn. För då badade vi, o yes! Hela sommaren!

Ja just det, jag skulle sova. Kryper ner mellan mina älsklingsgryn och sussar nu.

lördag 25 juni 2011

Midsommardop

Det är pub afton i Kuoksu och det hade varit skoj att rocka loss. Men nu skickade jag dit Petri och stannar själv med kidsen. Egentligen är jag för trött för att ens tänka tanken att gå på pub. Och snart ska jag upp, upp och amma som vanligt.

Vi har haft fullt ös idag. Frank och kusinen Olle döptes i vårt söta bönhus här i byn. Sist jag var in där var väl på söndagsskolan som hölls där när jag var liten. Jag vet, det låter som man är hundrafemtio år när man nämner att man gått på söndagsskola. Men sånt höll vi på med och det var rätt mysigt minns jag. Inte så modernt men mysigt!

Dopet blev fint. Olle sov sig igenom sermonin. Frank gurglade på och var nöjd ända fram tills prästen drog vatten genom hans frisyr. Då surnade han till och grät för full hals. Och det är klart, hon sabbade ju frisyren han kammat till. Klart man blir sur.

torsdag 23 juni 2011

Midnattssolens land

Vaknade till i natt av att midnattssolen kliade till i ögat, klockan var väl 02:30 nånting. Jag gick upp och på toa, solen bländade mig, det är fint!

måndag 20 juni 2011

Famnmysaren Frank

Idag har Frank varit en jobbig Frank, du milde tid! I famnen, det är där han vill vara, punkt. Det finns inget annat vissa dagar. Han kan skrika med det mest hjärtskärande skriket och vrålar på i såna höga toner att det gör ont i mina öron. Det låter som om nåt är riktigt galet och så tar man upp honom och det blir tyst och fint. Han somnar stenhårt i famnen och blir så där lealös som bara ett barn kan bli när de sover. Det verkar inte finns nåt som kan väcka honom, jag lägger ner honom ömt och försiktigt och vips så är ögonen klarvakna. Han kan gå med på att vara glad bebis om man håller handen så han ser en och har koll på att jag inte tänker smita på toa eller ta en kopp kaffe eller som idag försöka packa.

Det var tufft fram till två då han åt för miljonte gången idag sen gav jag upp mina försök till att packa och gick ut, inget vidare väder, mest regn men vi gick till parken. Clara åt tredje glassen för idag, vi köpte jordgubbar till mellanmål, slängde sten nere vid sjön och Clara tog några varv runt lekparken. Och Frank sov!! Han sov i över två timmar utan att tveka, han sov ända tills vi kom hem igen. Då började han med famnmyseriet på nytt. Han var något lugnare under eftermiddan och kvällen men helst vill han vara i famnen, mycket nära då mår han bäst.

Jag får ju sova på nätterna, och då får man tydligen inte klaga. Ofta somnar han som nu mellan tio och elva och sen drar han på till fem. Just i natt och natten innan har han velat ha en liten tissetår vid tre rycket, bajsat och somnat om. Men jag hoppas han återgår till att vilja äta första passet vid fem, det är som segt att behöva gå upp mitt i natten. Och nu tänkte jag lägga mig bredvid honom och sova jag också, jag är trött.

lördag 18 juni 2011

Vi har det fint i förorten

Tänkte på att det är rätt bra att ha flyttat ut till "förorten" när det gäller jobbet. Jag hade glömt hur expensive det är att sitta mitt inne i stan. Jag har saknat det mycket, att sitta i stan, helst i början. Men sen blev det även bra med att ha Hammarby sjöstad som granne, man kan köra after work på "Göteborg" och man kan hämta en vegetarisk smarrig lunchburgare på "MAX" och... ja ungefär det. Shopping finns det gott om i Sickla köpcentrum men då ska man ha tid och lite extra ork att gå dit, tar väl ändå upp emot sju åtta minuter. Och det kan ibland kännas för mycket om man har mycket på jobbet eller om det är en regnig dag.

Inne i stan blev det betydligt mer farlig spontanshopping och en och annan onödigt dyr lunch, soliga dagar är det svårt att bara ignorera uteserveringarna, då känns det som ens plikt att stanna till baaara en kort stund, baaara ett glas vin, och ja osv...

Igår blev det en onödigt dyr lunch, 305 kr! Det gäller att tjäna fina pengar för att ha råd. Finns såklart billigare alternativ men betydligt fler dyrare sådana.

Jag och Frankie mötte upp Jenny, gammal arbetskollega från förr. Hon har kontoret en sekund från "Grodan" så lunchen tog vi på Grodan. Ett glas vin för att det var fredag och fiskgrytan, fiskgrytan kostar ju bara 195 kr så kaffet har de inte råd att bjussa på under lunchen, det får man snällt hosta upp ÖVER 30 kr för. Jojo...

Och idag är Frank väldigt lik mommo, såg jag bara precis just nu bara så där. Ska genast pussa lite på min bebis. Trevlig helg!

Sektledare


Efter hälsokontrollen i torsdags, som gick bra förutom lite halvdåliga järnvädren så här efter graviditeten åt vi pizza på Primo. GI pizza bakad på nyttigt (nyttigare) mjöl, sen en klassisk carpaccio som man slängt på pizzan, några kronärtskockor, tomat och ingen ost förutom lite hyvlad parmesan. En hit för att vara pizza!

Under middan satt vi och organiserade Kirunafestivalen. Mitt i planering av logistik till och från Kiruna, vem åker vart och när och hur och amning och hitan å ditan. Då berättar Clara hur vi ska göra det här på bästa sätt! "Meeen jag stannar väl hos mommo Gullan och ni åker med Frank och åker med en bil, sen kommer ni väl tillbaka. Så blir det va?" Ojdå sa jag, det finns projektledarmaterial i dig, med ett sånt sinne för planering. Du kanske blir projektledare precis som mamma! "Jaaa just det mamma, jag vill bli sektledare!"

torsdag 16 juni 2011

I väntrummet

Har väl aldrig hänt att man känner sig rätt nöjd med att sitta i ett väntrum i 50 min!! Förrän nu då... Livet är som lite annat nuförtiden. Inte sämre för all del (lät som att man kunde tro det) men man uppskattar helt klart andra typer av grejer.

Jag har precis tagit prover för den årlig hälsoundersökningen och nu nästan en timmes väntan innan läkartiden. Här sitter jag i en skön fåtölj med en latte i handen. Det bjuds även på en ostfralla, skorpor och frukt. Det är heeelt tyst, jag har DN, Dagens industri och en massa skvallertidningar att tillgå OCH inte att förglömma min telefon med hela Internet framför mig. Och sa jag det, helt tyst. Det sitter en kille bredvid och tuggar lite störande men han har snart ätit upp.

Lite oroar jag mig, eller inte oroar men tänker på Frank. Hoppas bara han "håller" tills jag är klar. Att han inte blir hungrig. Han är ute och jobbar med pappa, åker bil. Det brukar sällan vara problem men ibland blir han hysteriskt hungrig fortare än beräknat. Petri styr ju upp det där på ett bra sätt men det underlättar såklart för honom med en nöjd Frank i bilen.

Nämen jag tar väl en kaffe till och önskar lite hemligt att läkaren är lite sen. Det här var ju avkopplande. Det enda som saknas på det här stället är en uteservering!

onsdag 15 juni 2011

Dambesök


Frank hade dambesök i gymmet igår. Dom har inte sett varandra men uppenbarligen har dom sett något lite halvläskigt i ena palmen. Sheana och Anne kom över för att plockade upp två välfyllda påsar med kläder att ärva. Vi åt lunch och traskade ner till BVC. Frank ser mer chockad ut över händelserna i gymmet än vad han gjorde när han fick sina första vaccinationer på BVC.

Jag höll han hårt i handen och bet mig själv i läppen när det var dags för den första sprutan. Han bara garvade och hade fullt upp med att charma barnmorskan. Spruta nr två varnades det för att den kommer göra betydligt mer ont, där är det inte bara sticket, tydligen känns det rätt bra när själva vaccinet sprutas in.

Jag tittade åt ett annat håll, höll ett ännu hårdare tag om Franks små händer och väntade på jättevrålet. Det kom ett argt ljud och Frank tittade missnöjt på barnmorskan, han kände sig nog lite lurad. Vi som hade så trevligt och bondade så bra, liksom. Och sen gör hon så där. Men sen blev han glad igen. Vilken kille! Det blir nog hädanefter han som får hålla min hand när vi ska pyssla med såna läskiga aktiviteter.

måndag 13 juni 2011

Guldklimpen i gymmet!


Vi plockade fram Claras gamla babygym, Frank och jag. Det är det vi har pysslat med den här morgonen. Jag gjorde 50 situps och Frank tränade först på rygg och sträckte sig efter palmerna i gymmet, vi stretchade höften enligt order från ortopeden och till sist träning på mage och lyfta nacken. Inga problem, Frank är en stark kille!

Nu har han slocknat under en palm med ananasen i sin hand. Jag passar på att ta en dusch och sen ska vi ut och luncha med Kristin och har vi tur även Jessica.

söndag 12 juni 2011

Sommar å såpbubblor!

Åh, sommar... Det är ju så himla underbart. Det första Clara sa när hon vaknade "snälla mamma, kan vi ha en sån där mysig dag i solen idag igen?" eller det var väl egentligen dagens andra mening, den första var "kan du köpa ett piano till mig, inget litet ett jättestort!"

Och jovisst, nog ska vi ha en mysig dag i solen även idag! Poolen är fylld, radion poppar på hög volym, jag ligger i solstolen, Clara serverar Tom och Jerry kex och saft, Petri ligger i skuggan och läser tidningen och Frank som är nytankad slumrar en stund. Vi har det så bra, riktigt riktigt bra!

Igår var också en mycket bra dag, vi gick runt här och sa "men ATT det är varmt, MEN så härligt!" ungefär en miljon gånger. Och efter en fin dag på altanen rundade vi av pingstafton med grillkväll i Saltis, vin, mat och spaning på lille Viggo tre veckor gammal.

Å nu ska vi blåsa såpbubblor!

lördag 11 juni 2011

Mitt lilla hjärta!



Lahtis


Efter besöket till hoppbackarna i Lahtis var Clara fast besluten att hon skulle bli en backhoppare. Vi hade tur och kom precis under ett träningspass. Vi fick se några duktiga backhoppare kämpa sig upp för alla trappor iförda tjocka skiddressar och med skidorna på axeln i högsommarvärme. Och sedan studerade vi deras färd ner för backen, ingen lek alltså. Här gäller det att inte vara höjdrädd!

torsdag 9 juni 2011

Hos frissan

Cappuccino, chokladpraliner och en stund för mig själv. Sitter hos frisören, shit vad jag behövde det! Det var allt för länge sen så nu får hon klippa av en del. Jag berättade glatt att kvalitén på håret är så bra och det även fast det är så slitet. Alltså nåt positivt med kroppsförändringarna när man får barn tänkte jag. Lyckan blev kortvarig... Hon frågade hur länge jag ammat, jag kände direkt att stämningen skulle ändras efter att jag svarat på frågan. Snart tre månader svarade jag. Jaha svarade hon med ett dröjande aaaa på slutet.

Jorå så att livet är glatt fram till ca tre-fyra månader efter att man börjat amma (när det gäller hårkvalitet). Sen blir det drastiska förändringar och man kan om det vill sig illa tappa så mycket hår att det blir kala fläckar. Behöver inte bli så men mest troligt. Alltid är det nåt. Nåja, jag njuter i några dagar till av mitt för att vara jag tjocka frodiga hår. Tänk om det är i samma veva man börjar tappa vikt också, så där helt automatiskt. Det vore ju en lycka i sig!

onsdag 8 juni 2011

Soffan

Sitter i soffan och laddar ner en väder app till telefonen. Tänkte planera livet efter vädret. Frank spydde precis ner mig, rakt ner i min bh. Känner hur det rinner, omysigt men just nu är jag upptagen med annat, låååt det rinna. Det är i det läget jag är i.

Efter spyan la jag ner Frank på soffan där han nu fått syn på en prickig mössa, han är väldigt road. På min andra sida sitter Clara djupt försjunken i iPad världen. Hon försöker ladda ner nya spel exakt hela tiden, även fast hon är fullt medveten om att hon absolut inte får fixa med sånt själv. Än har hon inte klurat ut lösenordet för att komma vidare och betala men det är enbart en tidsfråga tills hon har övertaget och bytt ut alla lösenord. Suck.. Hon är inne i en jobbig period just nu. Jobbig men också mysig, mest jobbig... Hon gör allt tvärtemot, testar gränserna till max och har plötsligt slutat lyssna. Minst en gång per dag funderar jag på att googla upp första bästa uppfostringsanstalt. Men sen är hon så go och fin igen och man förundras över hur klok och söt hon är, endast tre år gammal.

Idag drog hon iväg med fönsterskrapan, fejjade så det stod härliga till och kom sen farandes och bad mig snarast komma och kolla vad fint hon hade gjort. Har du städat lilla Clara, sa jag. Mamma, det är jag som är Sylvia förstår du, inte Clara. Sen klampade hon iväg med bestämda små steg i sina träskor. Sylvia är vår städerska :)

Nu en väderkoll och sen laga middag. Borde kanske torka bort spyan också. Den har väl nått naveln vid det här laget, och torkat in antar jag. Ja nå vid närmare eftertanke så kan den väl ligga kvar ett tag till. Ingen som kommer och snokar mellan mina tissar idag iallafall.

söndag 5 juni 2011

Det kliar

Vi hade en riktigt fin grillkväll igår! Såg två myggor och har idag runt nittiofem myggbett. Myggen är tidiga i Finland i år och precis som alla andra år så älskar de mig. Fattar inte att jag har så gott blod. Petri satt bredvid mig och har noll bett!

Vår finska långhelg är snart över. Imorgon kliver vi ombord på finlandsbåten och påbörjar färden hem. Vi hoppas på att bollhavet är återställt, på hitresan hade vi en mycket besviken Clara då bollhavet var stängt pga av att någon kissat ner hela havet. Bollarna var på sanering och beräknades vara åter på hemresan. Förutom det lilla missödet har vi haft en toppen fin helg.

Nu ska jag klia lite till på årets första myggbett sen god natt!

onsdag 1 juni 2011

No more fina feta fälgar


Så här glad kan man också bli. Av att gå till tandläkaren!! Första besöket idag och det var superspännande! Frågan är om Clara ändå hajade vad man egentligen gör hos tandläkaren. I morse var hon lite hostig och sa -Jaa, jag måste verkligen till tandläkaren, jag är så hostig i magen. Men du och Frank ni är bara attjo prosit. Pappa är väl också mer hostig än attjo, eller hur va?

Tandläkaren botar inte så värst mycket hosta vad jag vet men hon hade helt rätt uppfattning om vårt nysande och hostande i familjen. Petri verkar ha dragit på sig nån förkylning och har hostat hela natten medan jag nyser konstant med min pollennäsa och Frank han nyser på rätt bra han med.

Och vad lyckades jag med i morgon stressen, pajjade hela fina glänsande fetfälgen på bilen. Åhh... Rabblade upp en lång harrang med mindre fina ord och gasade vidare. Clara undrade vad jag pratade om. Jag svarade inte men med all säkerhet har hon nu uppdaterat ordförrådet med en del olämpliga svordomar.

Och hur jag lyckades? Ja det ska jag tala om. Precis där jag behövde göra en snabb u-sväng hade någon placerat en trottoarkant och alldeles för nära dessutom. Ögonmåttet svek mig och jag chansade, blev inge bra...