onsdag 31 december 2008

Röka älg med sälg, fint som snus!

Moster bjöd på blodpalt idag, en av mina favvorätter. Efter maten smög den beryktade paltkoman sig på. Freddan, Mia och Petri låg utslagna i källaren. Pappa och Sten-Erik surrade på som vanligt men i ett något lägre tempo. Mamma la sig raklång i soffan och moster pustade på en stol i köket. Anna och Ella underhöll Clara och jag tittade på med ena ögat öppet.

Efter en stunds återhämtning fick vi i oss glass, kaffe och halvmånar. Kaffet fick lite fart på sällskapet. Mia och Freddan åkte till Kiruna och vi rullade hem mot Kuoksu.
.
Hemma väntade våra bingolotter som vi tänkt vinna STORA pengar på. Blev inte ett öre. I och för sig var vi spyless halvvägs, la ner spelandet och förflyttade oss till köket. Där började Petri steka älgsuovas lite otippat.

Å så god den var!! Han testade pappas rökkåta för nån dag sen, saltade älgstek och rökte med sälg. Hur gott som helst.
Pappas söta lilla rökkåta

söndag 28 december 2008

Krafterna åter

Då var man pigg igen då. Igår var vi lite trötta och inte fullt så starka som kvällen innan. På annandagen checkade vi in på hotell Ferrum i Kiruna. Jag, Teresia, PM och hans tjej Johanna. Freddan mötte upp och vi åt middag på Mommas. Dusch, fix och fin make-up av Teresia, lite vin och tjejsnack sen mötte vi upp Vittangigrabbarna i baren. Samma gäng som alltid och vi konstaterade att vi alltid har hur kul som helst när vi ses.
Dagen efter annandagen var slitsam, men det var det värt...

Så idag med krafterna åter var jag och Clara ut och testade hennes nya fina röda pulka. Vi tog en promenad och Clara passade på att få sin eftermiddagslur i vagnen.
Teresia kom över på kaffe och sa hejdå, imorgon åker hon hem till Australien.
Petri lagade middagen och sen drack vi mer kaffe. Mommo badade Clara och nu sover hon helt liten och söt. Jag ska ta en dusch och hoppas sen på nackmassage av min kära make.

torsdag 25 december 2008

Tomten

Julafton och solen kämpar sig upp bakom berget, än på ett tag ser vi inte mer än så här av solen.
.
Tomten har varit och farit, vi hade ett traditionsenligt julfirande borta hos grannarna. Han kom i år också, tomten. Men var sig inte riktigt lik i år, han kändes lite amerikansk eller nåt. Han kan ju ha varit ute och rest under året och blivit inspirerad. Men det betyder inte att någon var missnöjd på nåt sätt, snarare tvärtom. Genom åren har vi sett en del varianter på tomtar här på backen, den här måste jag nog säga var rätt så fräsig.

Clara tyckte att tomten var en skum typ och blev något skeptisk. Hon ville inte vara nära men på avstånd var han rätt spännande,



onsdag 24 december 2008

Dan före doppare dan

Uppesittarkväll med glögg, knäck, en värmande sprakande brasa och allt sånt. Nu är vi redo för julafton och tomten! Vi avrundade kvällen hos grannarna som bjöd på klä-granen-whiskey.

Det är inte bara pappa som går på nålar och spanar tomtar i varje hörn, jag känner också av tomtefebern. Bäst att krypa ner under täcket, å när vi vaknar är det julaftonsmorgon. Det är en härlig morgon!

söndag 21 december 2008

Bakat och grejat

Potatisbakelse och en chokladkaka med kaffesmak blev resultatet av dagens bak.
Efter baket kokade jag ihop köttsoppa, det är så gott så man nästan dör. Jag fick ett lysande betyg på köttsoppan av pappa. Vet inte om det var helt sant, det kan vara så att han ville vara snäll. Det går inte att slå mammas köttsoppa, men jag var faktisk rätt nöjd själv med min soppa.

Vi hann över till familjen Fors borta på andra kullen. Nu var hela familjen samlad. Teresia hade kommit från Australien, Julia med familj från Skrea och Perra och Johanna från Uppsala.
Clara busade runt med kusin Richard som var en stadig kille nu och öste runt i hundraåttio. Clara var lite frustrerad över att Rille kunde gå, han bara reste sig upp mitt i leken och gick iväg. Hon kommer ju inte ens upp på knäna och kan krya ikapp, såklart irriterande.
Rille var iallafall en mycket fin kille och matade Clara med majsbågar. Nog för att han åt upp det mesta själv men Clara var ändå lycklig.

Det tråkiga är att Julia, Johan och Richard åker ner till Skrea redan imorgon och sen flyttar dem till Brasilien. Vi lär inte ses förrän till sommaren igen, riktigt tråkigt.

Annars gör vi inte så mycket, njuter av ledig tid tillsammans och väntar på jultomten. Häromdan kom älgarna tillbaka upp på gården. En lös grannhund tog upp ståndskall på en stackars älgkalv mitt på vår gräsmatta. Jättespännande att se på så nära håll, mycket mer action är så har vi inte.

fredag 19 december 2008

Blåshål

Brrr, jag fryser än. Vi åkte in till stan idag, Kiruna alltså. Julshoppade, storhandlade och hälsade på faster Sara. Å vi höll på att blåsa bort! Kiruna är och kommer alltid att var ett blåshål men idag var det tokblåst. Clara var ändå helnöjd, hon satt inbäddad i sin vagn och spanade med stora ögon. Hon tyckte om Kiruna!

Mycket mer hann vi inte med idag. Efter en sen middag hoppade pappa i pyjamasen. Han ska som vanligt upp tidigt imorrn. Inatt klev han upp runt två och stack till jobbet. Så hans arbetsdag var avklarad nio på morgonen, lite udda...
Jag har ingen pyjamas men nu är det nog dags även för mig att sova lite.

tisdag 16 december 2008

Äntligen!

Vi är tillbaka i byn, tre månader sen sist. Här har det blivit vinter och julstämning.
Imorse spanade vi på en stor älgko med kalv som traskade utanför köksfönstret. Det är en viss skillnad på vad vi spanar på genom köksfönstret i Stockholm och här.

Byn har varit strömlös i stort sett hela dan. Det är såklart frustrerande om det håller på för länge men ändå lite mysigt, jag har alltid gillat strömavbrott. Jag är väl kanske inte helt normal, inte vet jag. Men det är som spännande, man måste bunkra vatten, elda i öppnaspisen, tända massor av levande ljus, telefonerna fungerar inte och det är helt svart ute.
I Stockholm hade jag nog blivit galen men här kan man ta det med ro.

Nu är strömmen tillbaka men jag håller ändå brasan vid liv, dags att lägga på några vedklabbar!

söndag 14 december 2008

Lucia


Minijul och luciafirande på Värmdö igår. Nu lämnar vi Värmdö och Clara vinkar hejdå till hustomten.

torsdag 11 december 2008

Ledig länge än..

Apropå mammor, jag hade tre mammor och tre vilda bebisar på långlunch igår. Det är såna gånger som jag verkigen gillar att vara mammaledig. Man kan sitta och prata på i flera timmar, laga god mat, drick kaffe och äta kakor, koka kaffe på nytt för man inser att ingen har bråttom nånstans.
Kidsen busar runt och stortrivs med annat småfolk. Dem blir lite trötta och somnar en stund, vaknar och fortsätter sitt bus. Just såna dagar lär jag sakna och tänka på när jag börjar jobba igen.

Men herreguuu, än är det lääänge kvar tills jag hoppar i jobbkostymen, kammar till frisyren och dammar av mina snajsiga puppor. Än kan jag lufsa runt i mjukisbrallor, bekväma skor och ostyrig frisyr, pussa på Clara mest hela tiden och bara vara med min lillla tös. Det är ju för härligt!

Idag drog jag på mina nya mycket trevliga vita luddgympadojs och traska ut. Lyckades bocka av en hel del på min superlånga lista på vad jag ska hinna fixa innan jul. Vi kom hem lagom till Claras mellanmål, hon åt frukt med stort välbehag. Sen busade vi, läste om hunden Voff som skulle bada, Clara sprattlade runt utan blöja och passade på att klämma en brunbjörn. Hon var väldigt nöjd och kunde överhuvudtaget inte förstå varför jag suckade och stönade över att behöva rensa bajs från golvet.

När Petri äntligen kommer hem kom jag på i samma stund han kliver in att han ska på julbord ikväll. Han hinner bara ta en dusch och vänder och går igen. Åh vad tråkigt, min "arbetsdag" tar liksom aldrig slut.

Middag till Clara, bus med Clara, hon börjar bli trött och grinig, badar, pyjamas på, kollar lite TV, välling till Clara, läser om hunden Voff igen och sen är det dags att sova. Hon somnar rätt snabbt och jag är helt slut. Tänkte baka men jag la ner det, tänkte tvätta kläder men jag skiter i det. Äter rester från igår, funderar på om jag orkar tömma diskmaskinen... nää, häller upp ett glas julmust och läser lite i nya Mama. Kollar mail och skriver ett inlägg och nu ska jag nog gå och lägga mig.

onsdag 10 december 2008

Mamma vet bäst

Igår kom jag äntligen iväg till jobbet, hade med mig små Gullanbakelser för att pigga upp mina arbetskollegor. Det är en ljuvlig liten bakelse som egentligen heter nåt helt annat, men min mamma gör den och då är den helt fantastisk så jag har döpt den efter henne. Det är konstigt att den alltid blir så mycket godare när mamma gör den men å andra sidan blir allt mycket godare när mamma styr upp. Det är ju nåt med mammor och hur dem lagar mat och bakar, mammas är alltid bäst!

Och nåt som är konstigt är att mammor alltid kan bra recept i huvudet. Jag ringer alltid till mamma för pankaksrecept, när jag ska koka köttsoppa med klimp, när jag ska baka bröd eller behöver veta hur länge man har typ fisk i ugnen.

Nu har jag faktiskt insett att jag ringer av gammal vana, svarar det inte känner jag först nån form av panik "hur sjutton ska det nu gå?! nu vet jag ju inte när jag ska ta ut brödet" men sen kommer jag på att jag faktiskt vet det nu och jag får ut bröden precis i rätt tid.
Och nu har jag även lärt mig att veta när klimpsmeten är tillräckligt tjock. Mamma säger alltid, "du vispar i mjöl och sen känner du när den är lagom tjock." Vadå känner, hur ska man känna när man inte vet?
Men nu vet jag, kanske för att jag är mamma nu. Det kanske är så, när man blir mamma då kommer sånt automatiskt.

tisdag 9 december 2008

En bra tid

Jag inser att vi är inne i en rätt bra tid just nu... på många sätt, men jag tänkte närmast på att Clara är så liten och go. Hon gör inte mycket väsen av sig och håller sig på sin filt på golvet. Hon tar sig ingenstans på egen hand och man vet alltid vart hon befinner sig. Inga hyss och ingen risk att hon välter ner grejer och tar sönder inredningen.

Jag insåg väldigt mycket hur bra vi har det när Yajna kom förbi och mumsade våfflor med oss igår. Med sig hade hon sin två yrväder, 3 och 1 1/2 år, inte en lugn stund. Helt sjövilda, otroligt söta och fina men vilda...
Vi ska nog passa på att njuta av lugnet. Snabbt går det och snabbt så är även Clara på fötter och då får vi njuta av helt andra saker. Men nu ska vi nog ta till vara på en bra tid!

söndag 7 december 2008

Söndag

Clara känner av julstämningen och började med en uppesittarkväll igår.
Hon som har somnat klockan sju sen hon föddes vägrade plötsligt sova. Hon satt glad och lycklig i soffan och tittade på "stjärnor på is".
Inte förrän Petri gav upp och gick och la sig med henne somnade hon. Då var klockan långt efter tio.
Jag nattsuddade på egen hand och pysslade till långt efter midnatt.

Uppesittarkvällen tog på Claras krafter så hon tog sovmorgon idag. Och när hon vaknade tog Petri henne och jag fick sova till halv tio.

Sen frukost snarare frunch, kollade lite på skidor på TV. Järnet iväg till IKEA, fika, shopping, mat på McDonalds och hem och hopp i badet med Clara. Montering av ny kökslampa, ny matta på plats, känner mig väldigt nöjd med delar av shoppingen förutom en svinful klänning, måste lämna tillbaka imorn. Och nu mysa lite i soffan, kolla film, dricka glögg och sen sova.

lördag 6 december 2008

En ynklig liten pepparkaka

Usch så orättvist livet kändes igår. Jag hade laddat hela veckan inför Häringeslott, basta i sjöbastun, äta gott, ha lite fina kläder, sova flott, hotellfrukost...
Och så missar jag en hotellfrukost för andra helgen på raken, jag som älskar hotellfrukost.

Clara var inte helt kurant och det kändes inte schysst att släpa med henne till nåt gammalt slott. Så Petri åkte och jag stannade hemma med en grinig, gnällig och ynklig bebis. Clara somnade efter nio och då var jag helt slut och orkade inte fixa mat. Så medan vissa gottade sig i fin julmat satte jag mig framför Tvn med en pepparkaka och ett glas julmust. Kollade på nåt skräp på TV och somnade innan elva, en fredagkväll... Ja, ni hör ju själva hur synd det var om mig.

Idag har jag kommit över det, nästan iallafall.

torsdag 4 december 2008

Hem

Nu är det inte länge kvar tills vi åker hem! Lite snurrigt det här med hem och hem. Jag åker alltid hem när jag åker upp till Kuoksu. Sen åker jag hem igen när jag ska tillbaka till Stockholm. Det kan uppstå en viss förvirring i min omgivning när jag säger att jag ska åka hem, man vet som inte riktigt om jag är på väg upp eller ner. Men jag har ju faktiskt två hem. Rätt härligt, jag får det bästa av två världar!

Imorse kom den här bilden till min telefon, avsändare - Gullan, min kära mamma, och nu längtar jag hem ännu mer!

onsdag 3 december 2008

Rassel i brallan

Clara har krut i brallan! Antingen har hon ätit nåt olämpligt eller så har vi en ny magbakterie i farten. Det bara rasslar till när hon gör tvåan och är jag inte nog snabb till skötbordet blir det liksom droppläckage. Man kan väl säga att det ändå var lite tur att vi inte åkte till Skrea. Vi skulle ha hälsat på Julia och Richard i veckan men jag kände att tiden inte räckte till.

Idag hade vi en dejt med mammagruppen och tanken var att shoppa julklappar och fixa en massa. Inget blev gjort och nu känner jag en lätt stress komma smygande. Har ingen plan för hur jag ska hinna med allt innan vi tar jullov, men det löser väl sig. Hoppas på att skruttens mage är något mer stabil imorgon och att vi kommer ut på stan.

Nu ska jag skynda ner på Konsum innan Petri återvänder till kontoret för kvällspasset. Och när Clara slumrat tänkte jag damma av glöggkitet och koka mig en god kopp glögg!

måndag 1 december 2008

Hemma igen..

Clara har haft en bra helg hos farmor och farfar och vi har haft en sjukt bra helg i London.
Rosa champagne i överflöd, god mat, mycket mat och shopping. Det enda att klaga på var att jag prioriterade att sova länge och missade frukosten båda dagarna. Och det är ingen dålig frukost jag pratar om, grämer mig fortfarande över förlusten. Andra missen var Carpaccion på Cipriani, den var inte alls kul. Men förutom den har vi återigen gjort en sån matresa att håren på kroppen reser sig.

Kul var att Jonas Karlsson som driver restaurangen Fifth Floor på Harvey Nichols kände igen oss från förra året. Han kom ut och snackade med oss och kollade att maten var ok, sånt är roligt. Även på Cipriani kände personalen igen oss och välkomnade oss tillbaka, det är ju fränt!

I år var det en betydligt roligare resa, nu när jag inte var gravid och fick äta och dricka vad jag ville. Vi gjorde även ett återbesök på The Dukes som vi är otroligt glada att Julia tipsade oss om. Jag är ingen större fan av Dry Martini, men här bara måste man ta en "drajja". Ett hett tips för London resenärer!