tisdag 30 september 2008

Heja Loulou!

Börjar bli förkyld och känner mig inte nå vidare värst pigg just nu. Störande, jag är ju taggade att starta stegräknartävlingen imorgon. Hämtade en stegräknare på jobbet och registrerade mig igår. Jag ska gå längst, så är det bara!

Idag har vi inte varit utanför dörren och dagen bara försvann, vet inte riktigt vad vi har gjort. Claras farmor har varit på besök och busat runt med henne hela dagen.
Under tiden bakade jag äppelmazariner, fixade köttfärspaj till lunch och styrde upp middag till farfar och Petri som dök upp vid fem. Efter kaffet badade farmor Clara och farfar och Petri övervakade, jag försökte kika in i badrummet men showen var fullsatt. En nybadad Clara är alltid en hungrig Clara. Så efter badet sa vi hej då till supergulliga farmor och farfar och prinsessan högg tag i vällingflaskan. I ett slurp tömde hon flaskan och sen var det god natt.

Petri somnade bredvid Clara och jag la mig på golvet för att sträcka ut ryggen. Råkade visst blunda jag med och vaknade till idol på TV. Jäkla skön snubbe han Anders Bagge, men nog var det väl lite mer drag på den förra juryn? De här är ju så himla snälla och vill adoptera alla barnen och låter blinda och döva vara med bara för att det är synd om dem. Ståpäls och ståpäls på ståpälsen och tårar och bara snälla ord hela tiden. Ja inte vet jag, årets idoler kanske är så mycket bättre än innan.
Jag är iallafall sur över att han kock Alexander åkte ut, det var ju jättesorgligt. Nu är det Loulou som gäller, hon har min röst och kan lika gärna vinna direkt. Jag behöver inte titta på programmet nåt mer.

söndag 28 september 2008

Safta & sylta

Söndag är snart måndag. Innan jag har kommit så långt att jag kan krypa ner hos mina älsklingar lär det ha blivit måndag med råge.

Jag har här på kvällskvisten kokat ihop äppelmos smaksatt med lime och tidigare idag gjorde jag en äppelkräm med kanel och vanilj. Crille och Monica kom med en stor kartong äpplen här om dagen. Jag älskar att ta reda på höstskörden. Koka mos, kompotter, sylta och safta. Tyvärr har vi dåligt med förvaring såklart, vi bor ju än så länge i lägenhet. Riktigt tråkigt, jag längtar till vi bor i hus och jag har min egen jordkällare.
Den ska vara proppfylld med söta små burkar med handskrivna etiketter, saftflaskor, potatis och allt som man kan hamstra inför vintern.
Jag är uppväxt på det viset och saknar ofta att kunna förvara grejer som hör hemma i en källare.

Mina föräldrar har en jordkällare inne i huset. En lucka i golvet, en trapp ner och där finns plenty of förvaring! Det är nog nåt norrländskt tror jag, jag har då aldrig sett det nån annanstans än där uppe. Väldigt finurligt iallafall!

Jag och Clara hann med en härlig höstpromenad medan Petri hämtade upp garderobsgrejer på IKEA tidigare idag. När vi var tillbaka hade han byggareBob kläderna på och sågade och spikade för fullt. Så himla underbart, jag har bara väntat på denna garderob i två år tre månader och fyra dagar!
Medan han byggde skalade jag räkor och gjorde en het räkpasta, om jag får säga det själv så var den sjukt god.
Räkor blir till förföriskt god pasta

Äpplen blir till en syrlig kräm

lördag 27 september 2008

Såg just en Kirunabo å så dricker vi kaffe medan vi väntar in löparna.
Ser bra ut, jag tror bestämt att Johan hade på sig de snabba skorna idag. Hann knappt få med honom på bild ju! Tummen upp, tolkar det som positivt.

Lidingöloppet

Clara i pappas mössa. Hon hejar på Johan som springer idag.

fredag 26 september 2008

Jag är mer för förrätt än efterrätt, men efterrätt är också ganska så gott..

Shopping idag, massor med shopping! Inte planerat men efter en lunch med Peter och Jenny hämtade Petri upp Clara. Det är inte ofta som jag springer på stan så där utan Clara. Kändes helt mysko, precis som att jag glömt henne nånstans. Men jag kom igång ordentligt, och när jag handlade mat i Östermalmshallen frågade expediten på Melanders Fisk om jag hade handlat färdigt nu. Hon tittade lite ironiskt på mina påsar och skrattade. Då la jag ner shoppingen och åkte hem.

Hemma öppnade vi en flaska vin, libanesiskt, det dricker man inte ofta (inte vi iallafall). Väldigt gott till pärlhönan med mandelpotatismos smaksatt med tryffel. Och givetvis en efterrätt idag, det är ju fredag för sjutton (och jag undrar varför jag aldrig går ner i vikt..). Det blev en panacotta med hallonsås, swiiii vad gott, jag tror jag dör. Å så drack vi dominikanskt kaffe och en liten konjak och en liten liten pytteliten bit lyxchoklad.
Ja, det återstår inte mycket mer än att sätta sig till rätta i soffan och få sig en dos fotmassage tror jag.

torsdag 25 september 2008

Clara är redo för middag hos faster Tanja och Onkel Fille

Dagens lunch


Pasta med kyckling till varmrätt och plommonpuré till efterrätt. Det var Claras lunchmeny idag.
Pastarätten var en mindre hit, nästan så lillan började kvälja. Hon rynkade rätt bra på näsan men försökte ändå att äta. Hon måste vara världens snällaste!
.
Det gick inte snabbt och hon försökte lura mig så gott hon kunde. Ibland tog hon en stor tugga, knep ihop sin lilla mun, tittade på mig med sin rådjursblick, fingrade på tummenboken som låg på bordet, kikade upp i taket, la huvudet på sne och sen skickade hon ut maten snabbt som en misil. Och jag var tvungen att låtsas att ja inte såg det, hon gjorde det ju så bra.
.
Men sen lyckades jag med att lura henne, skönt att man än så länge har övertaget. Purén smakar fint så jag blandad ut maten med plommon och i en rasande fart tömde hon hela burken med kycklingpastan.
.
Å vi tar nya tag med matträningen imorgon, då ska vi gå djupare in på att dricka vatten.

onsdag 24 september 2008

Upptäcktsfärd

Idag har Clara träffat sina kompisar Alice, Frank Bruno och Oliver. Hon tyckte att det var jättespännande och var som lite till sig. Hon är nog förtjust i Frank Bruno som är en liten kaka. Det märktes tydligt när hon försökte impa med att själv hålla i flaskan när hon fick mat.
Vi käkade lunch i tre timmar på Ett Skafferi vid Midsommarkransen, en fin räksallad och trevligt sällskap, jag skulle kunna vara mammaldig för evigt.
.
Idag gick det utmärkt att sitta ute och njuta i solen utan jacka, ja till och med utan tröja bara i t-shirt, helt underbart!
Och det var väldigt kul att upptäcka Midsommarkransen, hur mysigt som helst. Det är som en egen liten miniatyrstad bara sådär och jag har aldrig fattat det. Har till och med bott i närheten och missat hela grejen.

Alla tre mammor som jag var ute med bor i krokarna så dom körde en guidad tur, värsta upptäktsfärden så där på en lunchpromenad.
.
När vi kom hem slappade Clara i soffan och kollade nyheterna eller nåt medan jag gjorde en paprikasoppa med knaperstekt pancetta.

tisdag 23 september 2008

Middagstips!

Man ska ju passa på att köpa färska räkor nu i september när de är som bäst. Vi köpte ett gäng i helgen på Östermalmshallen, asgoda!
På räkorna gjorde jag en räkbulgur med lapsang souchongte som blev gårdagens middag. Receptet hittade jag i nåt sånt ICA blad tror jag. Hur gott som helst, dagens middagstips är givet!

4 palsternackor
4 rödbetor
4 morötter
1 rödlök
1 msk olivolja
salt
peppar
4 dl kokt bulgur
rucolasallad
körsbärstomater
bönskidor

Lapsang tedressing
1 tsk lapsang souchongte eller annat rökigt te
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk sweet chili-sås
3 msk olivolja
1/2 citron
500 g räkor
1-2 dl yoghurt

Skär rotfrukter till schyssta munsbitar, blanda med lökklyftor, salt, peppar och olja i en ugnsform. Rosta i 200 grader ca 20 min. Låt svalna och blanda rotfruktsgrejerna med kokt bulgur, rucola, tomater, bönskidor.

Mortla teblad med salt och socker till fint pulver. Blanda i pulvret med sweet chili, olja och saften av citronen. Gegga i räkorna och låt de marineras i typ 30 minuter.
Sen är det bara att blanda i räkorna i bulgursalladen, häll i allt gegg, alltså tedressingen.
Servera med yoghurt!

måndag 22 september 2008

Clara hänger lite med sin kompis Saga..

Attling

Det var längesen vi hade en helg tillsammans, jag, Petri och Clara. Så det var på tiden att vi kunde mysa hela familjen i helgen som varit. Promenerat, lunch på Grodan med Petra och Chrisso, shoppat, fikat, hälsat på hos Pontus och Anki, handlat mat i Östermalmshallen å sånt där som man ska göra på helgen.

Jag hann faktiskt ut på krogen en sväng också, drack lite vin hos Johanna i lördags och kollade in hennes nya lägenhet. När jag var på väg hem fick jag en snilleblixt att möta upp Edlundskan på krogen, trevligt men inge kul dagen efter.

Jag shoppade iallafall smycken på Efva Attling, present från Petri från förra julen och födelsedagen. Och jag blev så himla nöjd!
Tidigare har jag tittat på en ring och ett armband, men då var jag gravid och hade värsta korvfingrarna. Inte helt bra läge att köpa smycken då, så jag fick avvakta.
Nu blev det halsbandet Droopy Pendant och armbandet Carpe Diem, mycket tjusigt! Och på Synsam hittade jag en jättefin Attlingbåge, jag har ju glasögon så det räcker och blir över men det är ju så kul å dom var ju så fina. Ska titta lite mer nu i veckan.

torsdag 18 september 2008

Dags att dra till Brasilien

Liten trött tjeja efter en dejt med kusin Richard!

Imorse landade vi i Stockholm igen efter ett tre veckor långt höstlov i byn. Jag hade gärna stannat längre men vi hade Claras sexmånaderskontroll inbokade just idag. Och vad händer, jo på världens sämsta BVC-mottagning alla kategorier så lyckades man boka fel! Inte första gången så jag borde ju ha dubbelkollat. När jag kommer dit är det helt mörkt och tomt och alla dörrar låsta, sjuksyrrorna är på kurs och råkade visst glömma att meddela mig. Kurs å kurs, dom är väl på Karlsson och friar med brandmän ikväll. Ett uteställe som mest liknar köttmarknad och just torsdagar är det sjuksyrror, brandmän och poliser som vallfärdar dit, slibbigt!

Mmm jo så att jag var ju då rätt så irriterad och hade lust att slå på nånting där ett tag.

Igår hade vi iallafall en väldigt mysig dag i byn. Promenad med Julia och Richard och sen fikade vi kollade in våra små kidisar. Richard är precis på dagen två månader äldre än Clara så han var ju en stor pojke, hade precis börjat äta mat med bitar i!
Julia, Johan och Richard flyttar till Brasilen inom kort. Tråkigt att ha dem så långt borta men en bra anledning att åka till Brasilien!

onsdag 17 september 2008

Hälsning från Clara

Hej pappa!

Petri är tillbaka i Stockholm. Han ringde imorse och ville att jag skulle skicka en bild på prinsessan. Jag har dessvärre tappat kontakten med cybervärlden, kan inte mobilblogga eller skicka bilder med mitt tillfälliga Telianummer. Helt värdelöst.
Och när jag skulle dra över bilder från kameran upptäckte jag att jag lyckats få med mig fel sladd, superirro!
Det här är den enda färska bilden (närbilden) som jag lyckades få på Clara via Freddans mobil.
Dålig bild men vad gör det när man är världens sötaste!

tisdag 16 september 2008

Fler mail..

Mail från Erika. Men Erika, nr 9 är borta. Då blir man ju genast nyfiken på vad det var för en fråga?

1. När gick du upp idag?
06.45, Clara käkade ersättning, somande om vid 08.00 och vaknade igen 09.00. 09.30 ville hon inte ligga kvar i sängen längre, dags att gå upp! Så 09.30 var det uppstigning idag.
2. Diamanter eller pärlor?
Diamanter eller varför inte fina pärlor med schyssta diamanter. Man kan väl få båda?
3. Senaste filmen du såg på bio?
Det var evigheter sen, jag minns att vi var på bio. Jag var gravid och stor som ett hus och satt fruktansvärt obekvämt, surrade i hela kroppen, kunde inte koncentrera mig på filmen. Kommer inte ens ihåg vad vi såg.. tror det var med Renita iallafall.
4. Bästa TV program just nu?
Öhh... kollar knappt på TV. Leila bakar är ju för gulligt.
5 . Vad åt du till frukost?
Inget, blev en frunch, typ - fil med egen päronmos, rostade fralla med ost, kaffe och juice.
6. Vad är ditt andra namn?
Julia
7. Din favoritmat?
Många favoriter men hemlagad mat slår inget.
8. Den maträtt du inte gillar?
Anklever, all levermat är läskig
10. Vilken är din favorit-CD för tillfället?
Åh, det är så många! men rent spontnat..
Alltid Counting Crows - August and Everything After
Prominent (första skivan)
För tillfället ganska mycket Mary J. Blige
Café del Mar skivor, favvo är volume 9 (Clara föddes till den musiken, bl. a.)
11. Vilken bil kör du?
Skulle vilja köra en Volvo XC90 men får nöja mig med min silvergrå misil, en Volvo XC70
12. Vilken är din Favoritmacka?
Mammas tunnbröd
13. Vilka mänskliga karaktärsdrag, kan du bara inte med?
Falska, obotligt snåla och dryga personer
14. Vilka är dina favoritkläder?
Skor räknas kanske inte till kläder. Då får det bli mitt nya NIKE skidställ eller mitt gamla SOS, jag myser varje gång jag får tillfälle att hoppa i dessa!
15. Om du fick åka vart du ville vart skulle du åka då?
Mja... Australien ligger närmast till i resplanen, vore fint att få till det bara. Annars en Alptopp kanske.
16. Favoritklädmärke?
Gillar ju vinterkläder, SOS, Salomon, Helly Hansen...
Lite dyrare, finare stuk så gillar jag Burberry. Annars lite av varje, allt från H&M till svindyrt, beror ju på såklart.
17. Var vill du dra dig tillbaka?
Typ som pensionär eller? I dagsläget är det fint att dra sig tillbaka hemma i byn. Som idag, ute i lingonskogen. Man kan va sig själv för en stund å sånt.
18. Favorittid på dagen?
Morgontrött som få men jag gillar ändå mornar, morgonmys i sängen, kaffe och färsk fralla, Clara som är helt bedårande söt i sin morgonfrisyr, busögon och en helt glad liten mun. Mmm jo morgonen!
19. Var är du född?
Gällivare bb
20. Vilken är din favoritsport att se på?
Skidskytte
21. Vem tror du inte sänder detta tillbaks?
Ingen, blev ju inget mail
22. Vem tror du skickar tillbaks först?
Hade det varit ett mail, Malin ;)
23. Coca Cola eller Pepsi?
Nja helst en Portello
24. Fotboll eller ishockey?
Hockey (helst live å så fikar man kaffe och mazarin i pausen)
25. Är du en morronmänniska eller nattuggla?
Nattuggla
26. Pedikyr eller manikyr?
Gärna båda, men man får väl bara välja en då.. manikyr. Jag är lite dålig på det här med listor, jobbigt att välja och tjorva.

God natt!

måndag 15 september 2008

GI

Anna-Lena och Kent kom över och hälsade på här om dagen. Jag svängde ihop en smurrig chokladkaka med mandel och honung. Den kakan är himla bra, en GI måltid kan man nästan säga. Och utan att jag visste det det så körde dem just GI-metoden, så dem kunde lugnt proppa sig fulla av min kaka.
Inget fett, mjöl eller mjölk bara nyttiga grejer å så är det gott till och med!
Och jag är ju inte den som är den och delar givetvis med mig av min nyttiga godsak.

250 g mörk kvalitetschoklad med hög kakaohalt
6 ägg
3 msk flytande honung
1/2 dl kaffe
1 lime, det finrivna skalet
1 dl hackade mandlar
kokosflingor till formen
1 msk rapsolja
rårörda blåbär


Ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbara kanter med rapsolja och ströa med kokosflingor.
Dela äggen och lägg gulorna i en bunke. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Vispa så pass att du kan vända bunken upp och ner utan att vispet faller ur.
Bryt chokladen i mindre rutor, smält i vattenbad eller i micron.
Häll sedan chokladen i äggulorna och tillsätt kaffe, rivet limeskal, hackade mandlar och honung och rör om.
Blanda ner chokladsmeten i äggvitorna och blanda ordentligt. Häll över blandningen i formen och grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.
Ställ sedan in kakan i kylen i 2 timmar innan servering. Servera kakan med flytande honung och rårörda blåbär.

Och om man råkar glömma bort att det var nyttig man skulle vara kan det ju vara gott med en fluffig vaniljsås eller glass till kakan.
Smaklig spis!

söndag 14 september 2008

Som ny!

Något mör i kroppen efter en naprapat och kinesologiebehandling i Kaunisvaara.
Efter frukosten imorse åkte jag, Ella och Clara till Kaunis, hem till Mias föräldrar. Hennes syrra var hemma över helgen och då passade jag på att få lite experthjälp. Hon var grymt duktig, jag behövde knappt säga vart jag har ont. Hon frågade hela tiden, "här har du ont va?" "så här känns det när du gör så här va?" "Och när du vaknar har du jätteont i fötterna antar jag" Typ så hela tiden och allt stämde precis. Hon gav många bra tips på hur jag ska göra för att bli kvitt allt som gör ont i min kropp. Det är hur intressant som helst med kinesologie, det ska jag titta närmare på när jag är tillbaka i Stockholm. Helt otroligt hur man kan sitta och trycka på en punkt på nåt knäppt ställe och sen försvinner smärtan på ett helt oväntat ställe, som man inte kan begripa på nåt sätt hur de hörde ihop.
Ja det är snurrigt men funkar läskigt bra!

Sen gjorde hon ju inte bara små fina tryckningar, hon knäckte till både här och där, och inte det minsta försiktigt. Ibland trodde jag att jag skulle gå av men nu har hon visst rätat till mitt bäcken, fixat lite med axlarna, rätat ut benen på nåt sätt. Hon drog i mina tår och vred och vände, knyckte till i nacken, käkarna och skulderbladen. Sånt är alltid otroligt läskigt eftersom jag knakar hyfsat bra, men jag tror att det gjorde gott ända in i märgen!

torsdag 11 september 2008

Clara håller tummarna för moffa och morbror Freddan som jagar idag. Hon har på sin fräsiga Hälge tröja å allt.
Annars bakar vi bullar
Och tar upp potatis

onsdag 10 september 2008

Mail från Malin

Malin är lite av en expert på att skicka kedjebrev och såna typer av skicka-vidare-grejer. Jag är lite allergisk mot sånt men nu svara jag på ditt mail här Mallan ;) Kram på dig!

Tre saker du kanske inte visste om mig...

Tre jobb jag har haft:
Kört en ENORM budbil (lastbil) i Järfällatrakten, tror jag att det var (sa dock upp mig efter tre dagar!)
Butikschef på Ur&Penn
Kock

Tre ställen jag bott på:
Kuoksu
Kiruna
Stockholm

Tre saker jag gillar att se på TV:
Sportnytt
Matlagningsprogram
Skidskytte

Tre favoriträtter:
Blodpalt!!
Sushi
Carpaccio

Tre platser där jag helst skulle vilja vara just nu:
Jag är i Kuoksu och där vill jag väldigt gärna vara alldeles precis just nu!
Hade tänkt plocka lingon men har ingen barnvakt, så lingonskogen
Punta Cana beach

Tre saker som får mig att koppla av:
Åka skidor
Laga mat
Bubbelbad

tisdag 9 september 2008

Tolv barn


Plockade mer jordgubbs idag, ruggigt goda!

Vi har haft en jättefin höstdag idag. Efter att Clara ätit sin morgongröt som snarare blev en lunchgröt tog vi en långpromenad med mamma. Hon har haft ledigt från älgskogen både igår och idag.

Igår passade vi på att göra Kiruna, shopping och middag hos moster Wilda.
När vi valde namn till Clara stod det mellan Clara och Wilda. Och jag tror att jag gillar namnet Wilda mycket på grund av min moster. Hon är helmysig och en riktigt häftig moster, jag höll på att skriva tant. Men det är hon verkligen inte, hon kommer aldrig att bli en tant även fast hon snart är sjuttio år.

Och på tal om moster, tänk vad mostrar, morbröder, fastrar, farbröder, kusiner och släktinger jag har. Min mormor och farmor har klämt ut tolv barn var! Det går ju nästan inte att förstå. Jag brukar fundera på om jag skulle palla att klämma fram en till. Nää det går verkligen inte att förstå, tolv barn!

söndag 7 september 2008

Min fina by!

Ute på promenad i byn, hösten är helt klart en favoritårstid.

Idag har vi paketerat kött, eller rättare sagt Mia och mamma. Jag hann faktiskt inte ens försöka börja. Istället har jag och Clara busat på golvet, ätit, vilat, ätit igen och bytt nerspyade kläder. Och medan hon roade sig på golvet med sin ananas bakade jag pizzor, kokade kaffe och skötte den typen av markservice.

På eftermiddan kikade jag och Clara förbi hos Majvor och när jag var tillbaka rullade Petri in med sin nya bil. En Volvo Amason från 1968 som han köpte för 5000 kr i Puoltikasvaara.
Skitfrän! Den ska Clara få när hon når mogen ålder.
Vi var såklart tvungna att dra en repa runt byn för att provköra pärlan, ojojoj så fint hon gick!

fredag 5 september 2008

En mycket bra skiss!


"En mycket bra skiss!"
Så löd pappas kommentar efter att han ritade kartan här ovan.
Kartan visar vägen till älgpasset där mamma satt idag och dit jag och Clara kvistade över vid lunch.
.
Min pappa har många intressen och egenheter men två av hans kanske mest underliga intressen eller kanske talanger är att rita kartor och göra vägar.
När man än kan tänkas behöva eller inte behöva en karta är han där med pennan vässad.
Det är synd att jag inte har sparat alla kartor han har ritat genom åren, det hade varit en tjock bok vid det här laget. Men jag gillar det, de är som pappas charm. Väldigt omtänksam och noga med att vi inte ska komma bort.
.
Hans vägbyggargen kommer också till pass lite nu och då. Det är ju inte så att han ställer sig och smäller upp en E4 och asfalterar. Nä han kan liksom tycka att "just här behöver vi komma fram!" Och så plockar han fram nån liten grävskopa och sånt som kan vara bra att ha vid vägbyggen, ja och sen gör han en väg.
.
Nåväl, åter till jakten..
Vi satt och passade med mamma i två timmar, lite älgjaktsfeeling måste ju ävan jag och Clara få.
Så fort jag svängde av efter Hupokkavägen infann sig stämningen, det var jakt i luften.
Jag vred till och med ned radion i bilen och smygkörde längst med den krokiga och guppiga skogsvägen som skulle ta oss fram till mammas pass.
.
Efter vägen passerade vi Rudolf, jag såg bara en keps och ett par nyfikna ögon skymta fram i hans torn. Jag vinkade och fick en lätt nick tillbaka.
I nästa pass satt George, han var än mer nyfiken när han hörde en bil och reste sig upp. Men bara en aning och väldigt försiktigt. Han kände antagligen igen bilen och hann hälsa innan han såg vem som satt bakom ratten.
Vi körde en bit till och slutligen kom vi fram till mamma.
.
Hon hade eldat i kaminen, värmt mat och fixat och grejat.
Clara var helnöjd, hon käkade välling och tog en liten lunchvila i älgtornet.
Jag trodde att vi skulle hinna få en skymt av Petri och pappa som gick med hund och drevade. Dom skulle enligt planen passera mammas älgtorn på eftermiddan, men vi orkade inte vänta.
Två timmar är nog lagom när man är drygt fem månader och sitter på pass för första gången.
Så jag drack en kopp kaffe med mamma och sen åkte vi hemåt i förväg. Nån älg fick vi inte se men jag hann få en liten liten dos av jakten iallafall.
Mamma och Clara i älgtornet

torsdag 4 september 2008

Dåligt med älg men jordgubbar finns det gott om!

Det går trögt på älgfronten, en kalv i måndags men sen har det inte hänt mycket mer.
Pappas hund Baloo fick ont i foten igår och ville inte jaga, lustigt nog har även husse ont i foten.
Han låg med ett ispaket runt sin svällda fotknöl hela kvällen, och det var väldigt synd om honom.
Men inget kan stoppa en riktigt älgjägare, med lindad fot gav sig pappa Bo ut i skogen även idag.

Det är inget roligt jaktväder idag, regn och rusk och antagligen svinkallt där ute.
Jag och Clara hade tänkt hälsa på mamma där hon sitter på pass, elda, grilla suovas och fika med henne. Men i det här vädret orkar vi nog inte ut i skogen.

Ja och det här är ju ändå grejen idag, eller igår..
Jag kollade in mammas jordgubbsland och där hittade jag ett gäng med mogna jordgubbar! Tredje september!!
Det är ju himla kul, eftersom klimatet är så svalt håller jordgubbssäsongen ända in i september.
På jordgubbarna gjorde jag en finfin gino och till det åt vi vaniljglass.

tisdag 2 september 2008

En dag i byn

Clara vaknar 06.30, sovmorgon!
Hon är på ett strålande humör och mumsar lite på tissen.
Blir inte helt mätt och får 100 ml ersättning.
Blöjbyte, 15 minuter bus och Clara är äntligen trött igen.
Vi somnar om strax innan åtta.
En timmes sömn och sen vill hon att vi ska gå upp. Bus i sängen och Clara får ungefär 300 pussar.

Jag hinner få i mig en kopp nyponsoppa och sen är Clara hysteriskt sugen på morgongröten.
Nu går det fint att äta gröt och 1 1/2 dl banangröten slinker lätt ner.
Med gröt exakt på varenda liten kroppsdel sitter min lilla busunge och dinglar med benen.
Jag suckar över att allt är så kletigt och skyndar att tvätta av bebis innan strömavbrottet.
Någon ledning som skulle lagas så hela byn är utan ström i drygt tre timmar.
Alltså inget vatten och ingen möjlighet att värma mat eller ersättning. Jag bunkrar vatten, passar på att hinna på toa, fyller termosen med varmt vatten och tänder en brasa i öppnaspisen.

Clara blir trött igen nångång efter elva och slumrar en timme. Jag hinner läsa några skvallertidningar och äter en banan.
Skrutt vaknar med ett skrik, antagligen en mardröm. Vi myser lite i sängen och sen måste blöjan bytas igen.

Jag funderar på att ta en promenad men Clara blev hungrig igen, 200 ml ersättning går ner i en rasande fart. Antagligen snäppet för häftigt, hon spyr ner sin nya fina body inklusive min nya rena tröja och mina nytvättade byxor.
Av med alla kläder, både mina och Claras. Tvättning och på med nya kläder.
Jag är trött men inte Clara, vi leker en stund på golvet. Clara blir akut trött och jag hinner inte ens få henne i vagnen, hon somnar i min famn. Ok, vi skiter i promenaden och somnar bredvid varandra på soffan istället.

Jag vaknar efter en timme, smyger ut för att hämta posten, sätter mig för att läsa tidningen och då vaknar Clara.
Hon vill mysa i famnen, jag försöker läsa tidning samtidigt, går inge bra, Clara river sönder tidningen.

Rapporterna från älgskogen är få idag, Petri ringer några gånger och säger att han saknar oss.
Jakten avbryts vid fyra och mamma och pappa är på väg hem, ingen älg idag.
Clara är nakenfis och vädrar sin lilla russinrumpa, jag passar på att laga mat medan hon är vid gott mod.
Ella kommer över och passar Clara och jag hinner ta en dusch, öhh.. undra när jag duschade senast? Hmm det var i fredags!! Shit vad äckligt, tur att Petri sovit i skogskojan sen i söndags.

Clara får en smakportion majs och potatispuré, några teskedar plommonpuré och vi övar på att dricka vatten. Kletigt sååå in i norden.
Middag med mamma och pappa och sen dags för kvällsbadet. Mamma är supergullig och hjälper till med badningen. Jag passar på att plocka undan maten och fyller diskmaskinen, kokar kaffe och värmer ersättning.

Nybadad Clara får tisse + ersättning, somnar i mommos famn. Skönt, bara att lägga henne i sängen.
Jag och mamma dricker kaffe, äter chokladkaka och löser korsord.
Jag försöker glo lite på TV men är alldelse för trött. Kollar mail och skriver ett helt idiotiskt långt inlägg på bloggen. Hoff, nä nu får det vara nog. God natt!